Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας μια μικρή ανάκαμψη την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση στον δευτερογενή της τομέα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 8,9% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το άλμα –διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για μείωση 0,2%οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες θα υπήρχε πτώση 2,2%, ανέφερε η Destatis.

Μια άλλη μέτρηση για το τελευταίο τρίμηνο του έτους έδειξε άνοδο 0,1% από την προηγούμενη περίοδο. Για το 2023 συνολικά, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5,9%, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η μαζική αύξηση των παραγγελιών τον Δεκέμβριο «δεν μπορεί να αντισταθμίσει την πραγματική κατάσταση στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα, η οποία παραμένει πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Bantleon. «Η κατάρρευση των παραγγελιών στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη μηχανολογία, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι προοπτικές για την παραγωγή παραμένουν επομένως περιορισμένες για το άμεσο μέλλον».

Η Γερμανία πασχίζει να ανακάμψει από μια ύφεση στη βιομηχανία που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, και ενώ η χώρα απέφυγε την ύφεση, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Η Bundesbank αναμένει ότι η παραγωγή θα «μείνει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη» τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό και τους επιφυλακτικούς καταναλωτές. Ο δείκτης κλίματος του ινστιτούτου Ifo σηματοδότησε επίσης ότι η ανάκαμψη απέχει ακόμη πολύ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση ήταν πιο θετικά. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, στο 3,1%, και η μείωση της ανεργίας υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.

Αλλά ενώ το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τη διευθέτηση της διαφοράς για τον προϋπολογισμό του 2024, το σχέδιο χρηματοδότησης του επόμενου έτους παραμένει σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε ακόμη

Οι επενδυτικές προτάσεις της Deutsche Bank – Ποιες μετοχές επιλέγει, ποιους κλάδους προτιμά

Εμβληματική παγκόσμια συνεργασία Ρεάλ Μαδρίτης – HP (pics)

Κώστας Δελαπόρτας: H Meadway Shipping μετονομάζεται σε DryDel Shipping

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ