Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc.com, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όπου θα συναντήσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο συνομιλίες για το Brexit.

Τα περιθώρια στενεύουν και για τις δύο πλευρές οι οποίες καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις στη μετά Brexit εποχή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν για δείπνο μπροκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε..

Τα τρία βασικά σημεία διαφωνίας

Ακανθώδη σημεία της διαφωνίας παραμένουν τα δικαιώματα της αλιείας, ο έλεγχος της εμπορικής συμφωνίας και οι κανόνες ανταγωνισμού.

Οποιαδήποτε πρόοδος σημειώσουν οι δύο ηγέτες σήμερα δεν οδηγεί απαραίτητα στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Βασικός στόχος των δύο πλευρών είναι να διακρίνουν τα περιθώρια συμβιβασμών γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα που φρενάρουν τη συμφωνία.

Αμφότεροι διεκδικούν περισσότερες δεσμεύσεις. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεχάσει πως  ο Τζόνσον υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις στο τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Χθες, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τις αμφιλεγόμενες ρήτρες στο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά που θα χαλούσαν κάποια σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, βάζοντας τέλος σε μια διαμάχη που είχε δυσχεράνει τις συνομιλίες και έκανε τους ηγέτες της ΕΕ να αναρωτιούνται αν μπορούν να εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Μάικλ Γκόουβ, εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, είπε ότι μια κοινή επιτροπή ΕΕ-Βρετανίας για το πρόβλημα για τα ιρλανδικά σύνορα έχει φτάσει σε συμφωνία που αποτελεί «επιτυχία για τους ανθρώπους της Βόρειας Ιρλανδίας».

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρισμός 2021: Τι ζητούν οι ξένοι τουρίστες – Πώς απαντούν οι αεροπορικές εταιρείες

Πότε θα καταβληθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις στα ενοίκια

Mπάιντεν: Υπόσχεται 100 εκατ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο