Ευρώπη

Μπρουνό Λεμέρ για Ecofin: Ξεπερασμένη η συζήτηση για σπάταλες και μη χώρες

  • newsroom


«Η πραγματική συζήτηση αφορά την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και επιστροφής σε υγιή δημοσιονομικά στοιχεία», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος προέδρευσε του Συμβουλίου Ecofin

Την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις επενδύσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος προέδρευσε του Συμβουλίου Ecofin, είπε ότι η συζήτηση περί διαμάχης μεταξύ «τσιγγούνηδων» και «σπάταλων» χωρών, είναι ξεπερασμένη.

«Η πραγματική συζήτηση αφορά την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και επιστροφής σε υγιή δημοσιονομικά στοιχεία», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Σημείωσε δε ότι όλες οι χώρες χρειάζονται τις επενδύσεις για να γίνει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ότι όλες θέλουν υγιή δημοσιονομικά στοιχεία.

Θέλοντας να βάλει τέλος στον «μύθο των Βρυξελλών» ότι ο ίδιος και ο νέος Γερμανός ομόλογός του, Κρίστιαν Λίντνερ, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κρίστιαν Λίντνερ θέλουν να εργαστούν «για να βρεθεί η νέα ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η συζήτηση δεν αφορά το αν θα πρέπει να μειωθεί το χρέος, αλλά με ποιον ρυθμό θα πρέπει να γίνει αυτό.

«Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους, για να είναι σε θέση να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια νέα μελλοντική κρίση. Όμως το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον ρυθμό θα πρέπει να γίνει αυτό», είπε συγκεκριμένα ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι εντός της Ευρωζώνης o δείκτης χρέους μεταξύ χωρών απέχει έως και 100 ποσοστιαίες μονάδες.

«Αυτό είναι μια πραγματικότητα που έφερε η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που ζήσαμε», σχολίασε. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μαζικές επενδύσεις στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση και το ερώτημα είναι ποιο μέρος αυτών των επενδύσεων θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. «Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις επενδύσεις ο δημόσιος τομέας, θα ήταν δυσβάστακτο και αναποτελεσματικό», πρόσθεσε.

«Όχι στη μείωση του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ»

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι καμία χώρα δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και στη μείωση του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ, διότι αυτό «θα ήταν αδύνατο και θα σκότωνε την ανάπτυξη».

Όπως είπε, η προηγούμενη κρίση μάς δίδαξε ότι η προσπάθεια να μειώσουμε πολύ γρήγορα τα ελλείμματα απέτυχε και οδήγησε σε ύφεση, και σε αύξηση του χρέους και της ανεργίας. «Σήμερα όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε τον δρόμο που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το χρέος χωρίς να αποδυναμώσουμε την ανάπτυξη», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Εξάλλου, σχετικά με την υιοθέτηση της οδηγίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων με 15%, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ελπίζει πως οι συζητήσεις θα προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Κόλλησε» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχέδιο εξυγίανσης (upd)

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν

Goldman Sachs: Κέρδη $3,94 δισ. στο δ’ τρίμηνο, αλλά οι αναλυτές… απογοητεύτηκαν