Ευρώπη

DW: Ρεκόρ νέου δανεισμού για τη Γερμανία

  • newsroom


Έτοιμος να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 35 δισ. ευρώ ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία το 2021 θα συνάψει επιπλέον δάνεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ με το ποσό αυτό να ξεπερνά το ήμισυ του προϋπολογισμού σε εποχές προ πανδημίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επικαλούμενη τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με πρωτοσέλιδο  «Νέα χρέη προγραμματίζει ο Όλαφ Σολτς», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα, για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας.

«Μόλις δύο μήνες πέρασαν και ήδη είναι σαφές ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν, γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή να εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung. Το ακριβές ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί ένα επιπλέον δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όπως ακούγεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, το τελικό ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία μπορεί να δανείζεται στις διεθνείς αγορές χωρίς να πληρώνει τόκους, αλλά «το ύψος του νέου δανεισμού θα σήμαινε ιστορικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία το 2021 θα συνάψει επιπλέον δάνεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό ξεπερνά το ήμισυ του προϋπολογισμού σε εποχές προ πανδημίας. Το 2019 η κυβέρνηση είχε δαπανήσει συνολικά 365 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Από τις αρχές της πανδημίας οι συντάκτες του προϋπολογισμού έχουν περάσει σε άλλη τάξη μεγέθους. 86 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύθηκαν μόνο για οικονομικές ενισχύσεις, ενώ άλλα 25 δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει η επιδότηση της απασχόλησης».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα:

Αναστολές Μαρτίου: Οι 4 προϋποθέσεις που «κόβουν» 50.000 επιχειρήσεις (vid)

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «χρυσή» ρακέτα – Έσοδα εκατομμυρίων από έπαθλα και επιχειρηματικές συμφωνίες

Κολοσσιαίες απώλειες: Οι τεχνολογικές του Nasdaq «έχασαν» $1,6 τρισ. σε τρεις εβδομάδες

Απόρρητο Απόρρητο