Τη δική της «επανάσταση» στην κατασκευή τεχνολογιών, οι οποίες παράγονται εκτός μπλοκ, όπως είναι τα τσιπάκια, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τα τσιπάκια να αποτελούν το σημαντικότερο υλικό για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, ακόμα και αισθητήρων φρένων αυτοκινήτων, η ΕΕ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% της παγκόσμια παραγωγής τους.

Τόσο η πανδημία όσο και οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενεργοποιούν την Ευρώπη, η οποία θεωρεί ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για βελτίωση της κατάταξής στην ψηφιακή κυριαρχία.

Μάλιστα, επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέχρι το 2030, οι συσχετισμοί να αλλάξουν και να έχει καταφέρει να κατασκευάζει εντός ΕΕ το 20% της παγκόσμιας παραγωγής σε τέτοιου είδους τεχνολογία.

Παράλληλα, η Ευρώπη επιδιώκει να «διαταράξει» την κυριαρχία που απολαμβάνουν οι κινεζικές και οι αμερικανικές εταιρείες σε αυτόν τον τεχνολογικό κλάδο, αφού ΗΠΑ και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές, με την Ευρώπη να υστερεί στους ψηφιακούς κολοσσούς.

Σημειώνεται ότι οι προσπάθεια της Ευρώπης να κερδίσει ισχυρό μερίδιο στον κλάδο της τεχνολογίας, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά συζητείται τα τελευταία χρόνια έντονα. Μάλιστα, το 2019, στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκε  μία ομάδα η οποία έχει επικεντρωθεί στο πως θα ενισχύσει τα κράτη μέλη και να ξεφύγουν από τις συζητήσεις και να λάβουν ενεργό δράση.

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Κωστόπουλος: Ο ναυπηγός που «κουμάνταρε» τις τράπεζες

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για τις αναστολές Μαρτίου – Ποιοι δεν θα το λάβουν (vid)

Οι τιμές του πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια ανάκαμψη