Ευρώπη

ΕΕ – κορωνοϊός: Καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος

  • newsroom


Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται στις εγκύους κατά περίπτωση, λέει ο EMA

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα (21/12) πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιτρέπει να υποθέσει κανείς ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου, ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Όπως δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA, ο Οργανισμός δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιρειών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους.

Συμπλήρωσε δε ότι ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Σήμερα η απόφαση της Κομισιόν για το εμβόλιο

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα.

«Τώρα θα ενεργήσουμε γρήγορα. Αναμένω μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απόψε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη

Eυφυής ταχογράφος από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Inform

Πούτιν: Η συνεργασία με την AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα είναι επιτυχής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση κατά 3,8% στον απόηχο της μετάλλαξης του κορωνοϊού