Καλύτερες είναι οι προοπτικές που παρουσιάζει η Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού, αν και η περιοχή είναι ευάλωτη στις ίδιες καθοδικές πιέσεις από παράγοντες όπως το γεωπολιτικό ρίσκο.

Eπισκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της νέας τριμηνιαίας δημοσκόπησης της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη έδειξε πως οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη θα «πιάσει» το επιθυμητό 2% το 2025, εντός δηλαδή των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας. Θα παραμένει δε, στα επίπεδα αυτά και το 2026.

Θα έχει προηγηθεί, μάλιστα, ένα θετικό 2024, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,4%.

Για το δομικό πληθωρισμό, ήτοι δίχως τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, εκτιμάται μείωση στο 2,1% και 2% το 2025 και 2026 αντιστοίχως, σε σχέση με την κάμψη στο 2,6% τη φετινή χρονιά.

Όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης η νέα επισκόπηση περιλαμβάνει μια ελαφρά επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμώμενων ρυθμών ανάπτυξης από το 0,6% στο 0,5% για φέτος, αν και οι προοπτικές είναι καλύτερες για την επόμενη χρονιά με αναβάθμιση από το 1,3% στο 1,4%.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας δεν διαπιστώνονται ιδιαίτερες αλλαγές με την ανεργία να αναμένεται στο 6,6% για φέτος, ήτοι ελαφρά χαμηλότερα από το 6,7% της προηγούμενης επισκόπησης.

Διαβάστε ακόμη

Sky News: Σκέψεις για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από τη Mytilineos (tweet)

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ (γραφήματα)

Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Ο μέσος Έλληνας τοποθετεί τα χρήματα σε απλές καταθέσεις ή ακίνητα» – Στο 5% το μερίδιο στα αμοιβαία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ