Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στις τράπεζες αναφορικά με τη διαχείριση της ρευστότητας τους σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Η ΕΚΤ φέρεται να επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε μια νέα εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και το τεράστιο ποσό μετρητών που διοχετεύεται στο τραπεζικό σύστημα μέσω προγραμμάτων τόνωσης την τελευταία δεκαετία δεν χρειάζεται πλέον και δημιουργεί ακόμη και κάποιες ανεπιθύμητες «παρενέργειες».

Όπως εξηγεί το Reuters, για μεγάλο μέρος των τελευταίων 10 ετών ο μηχανισμός ήταν απλός: η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στο μηδέν ή χαμηλότερα και «πλημμύρισε» τις τράπεζες με περισσότερα μετρητά από όσα χρειάζονταν μέσω αγορών ομολόγων και δανείων, για να τις ενθαρρύνει να δανείσουν και να αναζωογονήσουν τον πληθωρισμό που τότε ήταν πολύ χαμηλός.

Αυτό μείωσε την ανάγκη των τραπεζών να δανείζονται από την ΕΚΤ και καθόρισε το επιτόκιο μίας ημέρας (overnight) που χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη σε αυτό που πληρώνει η ΕΚΤ για τις καταθέσεις.

Αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει τώρα που τα επιτόκια είναι πολύ πάνω από το μηδέν και τα τεράστια ποσά πλεονάζοντος αποθεματικών είναι περιττά – και προκαλούν ακόμη και τεράστιες απώλειες στην ΕΚΤ και σε ορισμένες από τις 20 κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει σε ένα σύστημα «κατώτατου επιπέδου», όπου η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά ορίζει το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες θα δανείζουν η μία στην άλλη. Οι συζητήσεις είναι ακόμη εμπιστευτικές.

Διαβάστε ακόμη

Περίοδος… ανοχής μετά τη λήξη προθεσμίας για τη διασύνδεση POS – ταμειακών

5 τρόποι να τονώσουμε την ψυχική μας υγεία

7 top secret κτίρια από το Βατικανό έως τον Αρκτικό Ωκεανό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ