Η οικονομία της Ελβετίας ανέκαμψε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, καθώς η ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα αντιστάθμισε την αδύναμη εικόνα στη μεταποίηση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Οι αναθεωρημένοι αριθμοί έδειξαν ότι είχε συρρικνωθεί κατά 0,1% την προηγούμενη περίοδο, αντί να παρουσιάσει στασιμότητα όπως προέβλεπαν τα αρχικά στοιχεία, σημειώνει το Bloomberg.

«Το περιβάλλον διεθνώς παραμένει αδύναμο, με την προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία να παραμένει αντίστοιχα στάσιμη», δήλωσε η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας. «Ωστόσο, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν και πάλι σε θέση να παράσχει στήριξη».

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελβετία παρουσιάζει αντοχές απέναντι στο σκηνικό που διαμορφώνεται παγκοσμίως και το οποίο εξασθένισε την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα συνεχιστεί και το τρέχον τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων έχουν προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μειώνει το ενδιαφέρον τους για την αγορά ελβετικών προϊόντων, ενώ η πρόσφατη ανατίμηση του φράγκου πλήττει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και οι βασικές αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας παρουσιάζουν αδύναμες επιδόσεις», δήλωσε η βιομηχανική ένωση Swissmem τον Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: H Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Παράταση 2 έως 6 μηνών για καταβολή οφειλών στην Εφορία – Ποιους αφορά

Σε υψηλό 11 εβδομάδων σκαρφαλώνει ο χαλκός λόγω του ορυχείου του Παναμά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ