Ευρώπη

Ένας φόρος που μόνο οι γυναίκες έχουν να πληρώσουν…

  • newsroom


Στη Βρετανία ο ΦΠΑ στα είδη υγιεινής είναι μειωμένος στο 5%, ωστόσο πάνω από 300.000 Βρετανοί έχουν υπογράψει αίτημα να εξαιρεθούν τα είδη αυτά από την φορολογία συνολικά

Το ποσό του φόρου επί των πωλήσεων που χρεώνεται από τη βρετανική κυβέρνηση για τα ταμπόν και άλλα προϊόντα υγιεινής, ήταν στο επίκεντρο του έντονου πολιτικού διαλόγου που συνδέεται με το αν η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μερικοί από αυτούς που θέλουν τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ έφεραν στο προσκήνιο το θέμα ως ένα παράδειγμα του πώς οι Βρυξέλλες ασκούν έλεγχο επί των κυρίαρχων κυβερνήσεων καθώς και το γεγονός ότι αυτό είναι σεξιστικό.

Οι ηγέτες της ΕΕ πριν λίγες ημέρες χαιρέτισαν «την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει τις προτάσεις για αυξημένη ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα προϊόντα υγιεινής».

Στη Βρετανία ο ΦΠΑ στα είδη υγιεινής είναι μειωμένος στο 5%, ωστόσο πάνω από 300.000 Βρετανοί έχουν υπογράψει αίτημα να εξαιρεθούν τα είδη αυτά από την φορολογία συνολικά.

.jpg

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ είχε υποσχεθεί να διαθέσει τα έσοδα από τον φόρο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τις γυναίκες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να επωφεληθούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις γυναικών και έχουμε ήδη διανείμει 17 εκατ. στερλίνες σε κοινωφελείς σκοπούς σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Οζμπορν.

«Την ίδια στιγμή είπαμε ότι θα αγωνιστούμε για την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο μηδέν και απόψε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν το σχέδιο μας. Έχουμε επιτύχει ό, τι καμία βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καν προσπαθήσει να επιτύχει.

_86353546_protest_alamy.jpg

Απλά δείχνει πώς η Βρετανία μπορεί να θέσει θέματα και να προτείνει μία μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους, ως μία ισχυρή φωνή μέσα σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ», δήλωσε ακόμα.

Απόρρητο Απόρρητο