Και ενώ στις Βρυξέλλες, στην έδρα των κοινοτικών θεσμών, αλλά και σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις μακρηγορούν για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τί θα πληρώσουν οι καταναλωτές, τί θα αναλάβει το κράτος, ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης, κλάδος που επλήγη πολύ από την εποχή της πανδημίας, βιάζονται να βρουν άμεσες λύσεις. Στην πρωτεύουσα του Βελγίου ομάδα εστιατόρων εφαρμόζουν μια δική τους «συνταγή» κατά της ενεργειακής κρίσης και προσφέρουν στους πελάτες τους μια εναλλακτική για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

Χωρίς φούρνους και καλοριφέρ

Όλα αυτά τα συναρπαστικά στην μπρασερί Surrealiste των Βρυξελλών. Δεν πρόκειται για δρώμενο σουρεαλισμού, αλλά για πράξη αντίστασης, για άλλους ίσως ακόμη και μια μοναδική γαστρονομική περιπέτεια. «Οι άνθρωποι βλέπουν τις αυξήσεις κατά 30 με 40% στο σούπερ μάρκετ. Και εμείς οι ιδιοκτήτες εστιατορίων τί κάνουμε» διερωτάται ο Φραντσέσκο Κερί Ρασίν, ιδιοκτήτης της μπρασερί. «Αυξάνουμε τις τιμές. Αλλά πάνω σε αυτές χρεώνουμε τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμού. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και χωρίς πηγές ενέργειας. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο και η κοινωνία να συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε».

Στην μπρασερί Surrealiste δεν υπάρχουν φούρνοι, σόμπες ή καλοριφέρ, ούτε ζεστές πλάκες για διατήρηση της θερμοκρασίας του φαγητού. Δεν υπάρχουν μηχανές του καφέ, ούτε λάμπες. Αλλά το φαγητό παραμένει υπέροχο. Απλά λίγο κρύο και η μπριζόλα ελαφρά ψημένη στα κάρβουνα, στη σχάρα, σε ένα ιαπωνικό μπάρμπεκιου. Και βέβαια τα πιάτα σερβίρονται σε τραπέζια γεμάτα κεριά.

Διαβάστε περισσότερα: DW