Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σήμερα Πέμπτη, οι αγορές επικεντρώνονται σε δύο άλλα εργαλεία τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι ρυθμιστές στο εγγύς μέλλον.

Η ΕΚΤ συνεχίζει προσηλωμένη στον άθλο της καταπολέμησης του πληθωρισμού, όμως οι περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ύφεση.

Τα επιτόκια…

Εν μέσω των μακροοικονομικών δεδομένων αυτών, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προβεί σε δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης: «Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μ.β. χωρίς περαιτέρω οδηγία όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. 

Δεδομένου του πληθωρισμού ο οποίος αγγίζει το 10% -πέντε φορές πάνω από το όριο του 2% της ΕΚΤ- οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο. Το κύριο επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται, αυτή τη στιγμή, στο 0,75%.

«Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που προμηνύει αύξηση της τάξης του 0,5% τον Δεκέμβριο και επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων στις αρχές του 2023», τόνισε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, στέλεχος της Pictet Wealth Management. 

… και τα δύο μεγάλα ερωτήματα

Εκτός από τα επιτόκια, όμως, υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ΕΚΤ: Θα ξεκινήσει την εξορθολόγηση του ισολογισμού της μέσω ποσοτικής σύσφιξης (Quantitative Tightening/QT); Τί αποφάσεις θα λάβει για τους όρους δανεισμού και τα TLTROs των τραπεζών στο εγγύς μέλλον;

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ μόλις «έκλεισε» έναν πολυετή κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων για την υποστήριξη της οικονομίας ενάντια στην κρίση της Ευρωζώνης το 2011 και στην πανδημία το 2020.

«Όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη, τα βαρετά μακροοικονομικά δεδομένα είναι και τα ιδανικότερα», τόνισε ο Ντουκροζέ, προσθέτοντας πως «αναμένουμε πως η διαδικασία του QT θα ξεκινήσει το 2023 και θα παραμείνει προβλέψιμη, σταδιακή και παθητική, με πρώτο μέλημα την άρση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Programme/APP), αν και δε θα προχωρήσει σε πώληση τίτλων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα με την αναλυτή της BNP Paribas, Καμίλ ντε Κουρσέλ, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο για να παρουσιάσει λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα QT, αν και μπορεί να ξεκινήσει την εξορθολόγηση του ισολογισμού της κατά 28 δισ. ευρώ μηνιαίως αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο ερώτημα πέραν της ποσοτικής σύσφιξης, όμως, αποτελούν οι όροι δανεισμού των τραπεζών. «Αναμένουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αποφάσεις όσον αφορά τα TLTROs την Πέμπτη. Πιστεύουμε πως τα μέτρα αυτά θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από τον Δεκέμβριο», τόνισε η Ντε Κουρσέλ.

Τα Προγράμματα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTROs) αποτελούν εργαλείο μέσω του οποίου οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με πολύ χαμηλά (μέχρι πρόσφατα αρνητικά) επιτόκια, με απώτερο στόχο το δανεισμό της ευρύτερης οικονομίας.

Οι τράπεζες αυτές, όμως, βγαίνουν κερδισμένες από την αναντιστοιχία των επιτοκίων. Σημειωτέον πως οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο, αλλά τα επανατοποθετούσαν ως καταθέσεις στην ΕΚΤ με επιτόκιο που σήμερα κυμαίνεται στο 0,75% και το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί την Πέμπτη.

«Η άκρατη αυτή κερδοφορία προκαλεί αντιδράσεις από το ευρύ κοινό, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης του κόστους διαβίωσης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας», τόνισε ο Ντουκροζέ.

Διαβάστε ακόμη:

Συστάσεις Μητσοτάκη, το reality του Χάρη, η Accor πάει στη Μύκονο και το Βουκουρέστι βουίζει για τη ΔΕΗ

Οικογένεια Βγενόπουλου: Βγαίνει στο σφυρί το ακίνητο της Εκάλης (pics)

Φίλιππος Νιάρχος: Τα γενέθλια του μεγιστάνα – Σπάνιες στιγμές στη δημοσιότητα (pics)