Την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης εξήρε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και θα κλείσει το 2023 με μια πολύ χαμηλή ανάπτυξη. 

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 6% – 7% κατά τη διάρκεια του έτους, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του 8% – 9%, το οποίο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο σύνολο του 2022. 

«Οι οικονομικοί δείκτες υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα του νομίσματος και των οικονομιών μας» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. 

«Τελειώσαμε το 2022 με επιδόσεις πολύ καλύτερες απ’ αυτές που περιμέναμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία» έσπευσε να συμπληρώσει.  

Όσον αφορά την ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και η λήψη μέτρων στήριξης της υψηλής απασχόλησης.

Σημειώσει, ωστόσο, ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να καθοριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην συμβάλλουν στην αναθέρμανση του πληθωρισμού.

Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 9,2%, υπαναχωρώντας από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του 10,6%. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαίωσε την τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, γεννώντας προσδοκίες για συγκράτηση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη κάλπη και το ΠΑΣΟΚ, ο Καλογρίτσας με ήχο και φως (;), τα Μάρμαρα Παυλίδη από χρυσάφι, η ΔΕΗ με την Εnel και το κουβάρι του Ρίου

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Οι χρυσοί τζίροι στα ακριβά ακίνητα και η νέα εταιρεία (pics)