Το 2022, 4,48 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15 έως 29 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6,3% του συνολικού πληθυσμού της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας τη μακροπρόθεσμη τάση, το ποσοστό αυτό αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την Ευρώπη, από το 2009 που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Η κατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις. Το ποσοστό των άνεργων νέων στον συνολικό πληθυσμό ήταν κάτω από 4% στην Τσεχία (2,0%), στη Γερμανία και στη Βουλγαρία (και οι δύο 3,3%), καθώς και στην Ουγγαρία και στην Πολωνία (και οι δύο 3,5%). Αντίθετα, το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από 8% στην Ισπανία (11,2%), στην Ελλάδα (10,6%), στη Σουηδία (10,3%) και στην Κύπρο (8,8%).

Σε σύγκριση με το 2021, το μερίδιο των άνεργων νέων στο συνολικό πληθυσμό μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Κύπρος, η Λετονία (και οι δύο +0,1%), η Ρουμανία (+0,3 % και η Εσθονία (+0,4%), όπου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ελαφρώς.

Διαβάστε ακόμη

Ουγγαρία: Στο «κόκκινο» η δημοκρατία με το καθεστώς Όρμπαν

Μονοψήφιος πληθωρισμός στη Βρετανία έπειτα από επτά μήνες – Παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Μπερνάρ Αρνό: O πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχασε $11 δισ. σε μία ημέρα – Το sell off της Louis Vuitton

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ