Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε στις Ευρωεκλογές 2024τα ποσοστά της σε όλες σχεδόν τις πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες. Κατέγραψε μάλιστα τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των νέων ηλικίας 16 – 24 ετών. Το 16% των νέων ψήφισε την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος με την υποψία ότι είναι ακροδεξιό κόμμα.

Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό των νεαρών ψηφοφόρων του AfD αγγίζει σχεδόν το συνολικό ποσοστό που απέσπασαν μεταξύ των νέων τα γερμανικά συντηρητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές. Παρόλο που το AfD απέχει πολύ από το να διασφαλίσει την πλειοψηφία των νεαρών ψηφοφόρων, η αύξηση του ποσοστού είναι εντυπωσιακή. Στις Ευρωεκλογές του 2019 το ακραίο κόμμα έλαβε μόλις το 5% των νεαρών ψηφοφόρων. Την Κυριακή κατάφερε να τριπλασιάσει το ποσοστό του φθάνοντας το 16%.

Το κόμμα του TikTok

Τα τελευταία χρόνια το AfD έθεσε ως στόχο να πάρει με το μέρος του την νεολαία. Και το πέτυχε με το παραπάνω την περασμένη Κυριακή. Με στοχευμένες καμπάνιες στο TikTok, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία βρήκε δίοδο πρόσβασης στους νεαρούς ψηφοφόρους: Τα μηνύματα απευθύνονται στο συναίσθημα, είναι ξεκάθαρα και άμεσα: «Να έχεις αυτοπεποίθηση», «Κοίτα μπροστά», «Μην βλέπεις πορνό», «Πίστεψε στον εαυτό σου». Με αυτά τα συνθήματα, ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD Μαξιμίλιαμ Κρα, συνέδεσε τα μηνύματά του με απλές πολιτικές θέσεις, όπως πχ: «οι πραγματικοί άνδρες είναι δεξιοί». Στα βίντεό του συνδυάζει εύστοχες ατάκες με χιούμορ καταφέρνοντας έτσι να προσεγγίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μαξιμίλιαμ Κρα είναι ωστόσο πολύ περισσότερα από πολιτικός-ινφλουένσερ του TikTok. Το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σημαντικά σκάνδαλα. Ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD είναι ύποπτος για χρηματισμό από την Ρωσία.

Στενός του συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγορείται μάλιστα για κατασκοπία υπέρ της Κίνας. Και σαν μην έφθαναν αυτά, στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών σχετικοποίησε τα εγκλήματα των γερμανικών SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η οργή για τις θέσεις του Μαξιμίλιαμ Κρα ήρθε από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ακόμη και από άλλα ακροδεξιά κόμματα.

Διαβάστε περισσότερα στην DW