Μέτρα για να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκιά τους, θα πρέπει να λάβουν όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες της ΕΕ, σύμφωνα με την Οδηγία που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στόχος της οδηγίας είναι να καθιερωθούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο έως τα τέλη Ιουνίου 2026.

«Η ιστορικής σημασίας έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards αποκαθιστά μiα αδικία δεκαετιών σε βάρος των γυναικών και της ισότητας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ευρώπης», τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην Ολομέλεια.

«Είναι ανάγκη να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη σπατάλη ευκαιριών και ταλέντου σε βάρος των γυναικών. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική ανάπτυξη που έχει τόσο ανάγκη», πρόσθεσε η κ. Κουντουρά, η οποία είχε οριστεί εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στους τριλόγους των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

«Η νέα Οδηγία προσδοκούμε να ανατρέψει τις δομικές αυτές ανισότητες, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προς όφελος όχι μόνο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά συνολικά της κοινωνίας και οικονομίας».

Μία φορά τον χρόνο οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια. Εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα πρέπει να ενημερώνουν για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να τους επιτύχουν. Οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε εταιρείας με τρόπο εύκολα προσβάσιμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Σημειώνεται ότι το 2021, το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ ήταν γυναίκες. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, καθώς κυμαίνεται από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο.

Παρά την αύξηση που σημειώνεται στην εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, το 2022 λιγότερο από το 10% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στις χώρες της ΕΕ έχουν γυναίκα πρόεδρο ή διευθύνουσα σύμβουλο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η άνοδος των επιτοκίων θα φέρει αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

JP Morgan: Κομβικό σημείο για την πορεία της Ελλάδας οι εκλογές του 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ρωσία κράτος – προαγωγός της τρομοκρατίας