Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ενόψει του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου για τη Μετανάστευση.

«Πλησιάζουμε προς τη σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας βέβαιος «ότι μέχρι το τέλος της θητείας της Επιτροπής θα το πετύχουμε».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «στο μεταξύ δρούμε πυροσβεστικά, καθώς οι κρίσεις πιέζουν».

Και συνέχισε: «Σ’ αυτά τα πλαίσια, η Ελλάδα έχει λάβει την ισχυρότερη βοήθεια από την Ευρώπη. Εχουμε μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει πάνω από 2,5-3 δισ. ευρώ την Ελληνική Δημοκρατία. Και αναγγέλλουμε ότι με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 1,9 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο θα στηρίξουμε τη χώρα.

Έχουμε σταθεί εγκαίρως δίπλα στις ανάγκες όλων των κρατών – μελών, κυρίως των χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και ως αρχιτέκτονες και ως πυροσβέστες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου αποτελεί «μια αρχή, για να συζευχθούν οι “αρχιτεκτονικές” προσπάθειες για τη σύναψη του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις “πυροσεβστικές” κινήσεις που κάνουμε για την αντιμετώπιση των πιεστικών κρίσεων.

Πρόσθεσε δε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής, το οποίο «περιλαμβάνει 20 δράσεις που θα λύσουν πολλά προβλήματα στην Κεντρική Μεσόγειο χωρίς να ξεχνάμε και τις άλλες οδούς, την Τουρκία και τον Ατλαντικό […] Είναι μια ευκαιρία η αυριανή, να επαναδιατυπώσουμε ότι στο μεταναστευτικό ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη».

Ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «για την ουσιαστική συμβολή του, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη έγκριση των ευρωπαϊκών ταμείων μετανάστευσης για την τρέχουσα περίοδο κονδυλίων 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα μας να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως πρώτη χώρα υποδοχής ασύλου και ένταξης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ακόμη τη συνεισφορά του αντιπροέδρου στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης που θα συζητήσει αύριο το Συμβούλιο Μετανάστευσης και ειδικότερα στην πτυχή που αφορά την καλύτερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο εκκολαπτόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο κ. Μηταράκης είπε ότι πρέπει να πετύχει δύο στόχους για την Ελλάδα: Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού για την παροχή αλληλεγγύης στα κράτη πρώτης υποδοχής.

Διαβάστε ακόμη

Αδιέξοδο και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Nέο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Η Τουρκία μείωσε στο 9% το επιτόκιο – «Μαχαίρι» 500 μονάδων σε τέσσερις μήνες

Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος – Ελπίδες για ηπιότερη ύφεση