Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα, καθώς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην πανδημία και τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «είναι έτοιμη» να προσαρμόσει τα εργαλεία της ΕΚΤ εάν η οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην οποία συμμετείχε και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η έναρξη εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης στην υγεία. Ωστόσο, η πανδημία εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για τη ζώνη του ευρώ και τις παγκόσμιες οικονομίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός λόγω έλλειψης ζήτησης και η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,00% έως ότου αλλάξει η δυναμική του πληθωρισμού», κάτι που σύμφωνα με την ίδια, θα γίνει τους επόμενους μήνες όταν η εξάπλωση της πανδημίας θα αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. «Η οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει ανισότητες , με τις υπηρεσίες να επηρεάζονται περισσότερο από τη βιομηχανία. Οι καταναλωτές παραμένουν διατακτικοί», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Έκτακτο Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ. ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, αλλά οι αγορές στο εν λόγω πλαίσιο θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο του 2022 και, εν πάση περιπτώσει, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Συνολικά πάντως η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, ενώ οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί.

Απατώντας σε ερώτημα για το λεγόμενο «ψηφιακό ευρώ», η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι όταν και εφόσον υπάρξει το ψηφιακό νόμισμα της Ευρωζώνης, οι πολίτες της ζώνης του ευρώ θα έχουν πρόσβαση, χωρίς κόστος, σε ένα απλό, καθολικά αποδεκτό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο πληρωμής. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ψηφιακό ευρώ θα εξακολουθούσε να είναι ευρώ: όπως τα τραπεζογραμμάτια αλλά σε ψηφιακή μορφή. Θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος εκδιδόμενου από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. «Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει το ΔΣ της ΕΚΤ τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας. Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη:

Άγνωστος Χ το άνοιγμα της εστίασης – Αγωνία για χιλιάδες επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει μετά τα νέα μέτρα – Το ωράριο λειτουργίας (vid)

Έρευνα: 1 στους 2 θα συνεχίζει να αγοράζει online παρά το άνοιγμα των καταστημάτων