Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να προσφέρει ακόμη περισσότερους προεκλογικούς «άσους» στην Μαρίν Λεπέν και στο ακροδεξιό Rassemblement National που ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει ευρωεκλογών. Ούτε επιθυμεί να εξοργίσει και πάλι τους Γάλλους αγρότες, οι οποίοι πολύ πρόσφατα και για πολλές εβδομάδες είχαν παραλύσει τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τον αθέμιτο, κατά την άποψή τους, ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Κατά συνέπεια αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας- και σίγουρα μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου- η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην «ΕΕ των 27» και την ζώνη Mercosur, η οποία περιλαμβάνει μερικές από τις πιο δυναμικές αγορές της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα). Σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Βραζιλία ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι «η παρούσα συμφωνία δεν είναι καλή» και προφανώς «θα πρέπει να συνάψουμε μία νέα συμφωνία».

Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας

Οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Mercosur Εικόνα: Isac Nobrega/Palacio Planalto/dpa/picture alliance

Έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η διαπραγμάτευση για την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο, η οποία θα δημιουργούσε μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, άρχισε το 1999 και έχει ολοκληρωθεί από το 2019. Τη χρονιά εκείνη ήταν και πάλι η Γαλλία που μπλόκαρε την τελική υλοποίηση, επικαλούμενη τους χειρισμούς του τότε ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου και την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου.

Τώρα ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει ανησυχίες ότι οι Λατινοαμερικανοί θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη με φθηνό κρέας παραγωγής τους, προκαλώντας νέες κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Γαλλία. Αντιθέτως, η Γερμανία πιέζει για τη γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας και μάλιστα εξετάζει την πιθανότητα να ασκήσει πιέσεις για να προκύψει η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε εν ανάγκη η συμφωνία να εγκριθεί ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Γαλλίας.

Κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών τον Φεβρουάριο κοντά στο Παρίσι Εικόνα: Matthieu Mirville/ZUMA Press Wire/picture alliance

Βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η BASF και η Bayer, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler Benz και Volkswagen (VW) θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα προσέφερε νέες και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Η VW είναι υπέρ μίας ελεύθερης και ανοιχτής εμπορικής πολιτικής, την οποία θα διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες και κατά συνέπεια στηρίζει την άμεση επικύρωση της συμφωνίας με τη ζώνη Mercosur» αναφέρει εκπρόσωπος της επιχείρησης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της DW.

Στην Κομισιόν φαίνεται να επικρατεί χαλαρή διάθεση παρά την εμφανή καθυστέρηση. Ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής, δηλώνει στην DW ότι «οι διαπραγματευτές της ΕΕ διατηρούν τις επαφές τους σε τεχνικό επίπεδο ώστε να διευθετήσουν ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι η συμφωνία εκπληρώνει τα κριτήριά της περί βιωσιμότητας ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της στον αγροτικό τομέα».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle