Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, με τις εισροές παραγγελιών και τις προσδοκίες για την παραγωγή να δείχνουν ότι η ύφεση θα βαθύνει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο έκτακτος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την περιοχή παρέμεινε για δεύτερο μήνα κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη, υποχωρώντας στο 48,9 τον Ιούλιο από 49,9 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο και χειρότερη από ό,τι προέβλεπε οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.

Η ευρωζώνη μπορεί να απέφυγε μια χειμερινή ύφεση, αλλά ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης και του ισχυρού πληθωρισμού σήμαινε ότι η οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί στην αρχή του έτους. Ειδικά η βιομηχανία επιβάρυνε την κατάσταση και η μέτρηση του Ιουλίου (42,7) είναι η χειρότερη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

«Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Οι παραγωγοί μείωσαν και πάλι την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στις αρχές του έτους».

Ο PMI του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,1 από 52,0, σημείο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο και χαμηλότερο από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 51,5.

Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων για υπηρεσίες έπεσε κάτω από το ουδέτερο σημείο για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Ήταν 48,5 αυτόν τον μήνα και 51,0 τον Ιούνιο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στο 42,7 από 43,4. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια μικρή άνοδο στο 43,5.

Δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, έπεσε στο 42,9 από 44,2 – ένα χαμηλό που δεν έχει σημειωθεί εδώ και τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος Στέγγου και Παύλος Βαρδινογιάννης μαζί για νέες business σε κατοικία – φιλοξενία

Οι πυρκαγιές και η ασφάλεια των τουριστών, έρχονται πρόστιμα με εξαψήφια νούμερα, Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος πάνε να χαλάσουν το deal της ΑNEK και τα κρυμμένα μυστικά της Αττικής Οδού

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Πώς έγινε η τραγωδία – Τέσσερις συλλήψεις (pics) (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ