Θα μπορούσε η ζωή στη δουλειά να γίνει καλύτερη για όλους; Οι εργαζόμενοι στη Σουηδία πιστεύουν ότι έχουν βρει τον τρόπο να πετύχουν κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό το «fika», δηλαδή ένα κοινό διάλειμμα για καφέ.

Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι διευθυντές τους πιστεύουν ότι η πολιτιστική παράδοση συμβάλλει στην ευημερία, την παραγωγικότητα και την καινοτομία, βοηθώντας όλους να καθαρίσει το μυαλό τους και ενισχύοντας τις ανθρώπινες σχέσεις.

Για τον λόγο αυτόν, η εργασιακή ζωή στη Σουηδία περιστρέφεται γύρω από το fika, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι μία ή δύο φορές τη μέρα αφήνουν στην άκρη τηλέφωνα και υπολογιστές και κάνουν μαζί διάλειμμα για καφέ και συζήτηση.

Σε πολλές επιχειρήσεις στη Σουηδία το fika είναι υποχρεωτικό, ενώ πιστεύεται ότι ακριβώς επειδή ατόνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε πτώση στο ποσοστό των εργαζομένων που δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους (μόλις 50% το 2022, έναντι 69,5% το 2017).

Μάλιστα, το fika εφαρμόζουν και εταιρείες με εργαζόμενους εξ αποστάσεως, τους οποίους καλούν κάθε δύο εβδομάδες για καφέ και συζήτηση μέσω Zoom. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μία από αυτές είναι η πλατφόρμα coaching «The Grand», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αλλά και η λονδρέζικη «Hubble», μια ιστοσελίδα για όσους αναζητούν ευέλικτους χώρους εργασίας, η οποία υιοθέτησε την παράδοση του fika από κάποιον Σουηδό υπάλληλό της.

«Όλοι έχουν μια δικαιολογία για να σταματήσουν τη δουλειά και να χαλαρώσουν», είπε ο CEO της Hubble, Tushar Agarwal, αναφέροντας ότι από μία τέτοια συζήτηση γεννήθηκε ένα νέο προϊόν της εταιρείας, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί μία από τις βασικές πηγές των εσόδων της.

Η πίεση για αλλαγές στην εργασιακή καθημερινότητα είναι αρκετά μεγάλη στις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν λιγότερο συνδεδεμένοι με τις δουλειές τους από ό,τι πριν από την πανδημία. Για πολλούς είναι δύσκολο να χτίσουν σχέσεις στον εργασιακό χώρο λόγω της υβριδικής εργασίας, αν και πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση της τεχνολογίας στην πραγματικότητα μπορεί να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να αισθάνονται αποκομμένοι.

Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι τα κοινά διαλείμματα για καφέ συμβάλλουν και στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Μελέτη του ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους εργαζομένους σε call-center της Bank of America, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που προγραμμάτιζαν κοινά 15λεπτα διαλείμματα επικοινωνούσαν περισσότερο ο ένας με τον άλλον κάθε μέρα κατά 18%, σε σχέση με όσους έκαναν τα διαλείμματά τους σε διαφορετικές ώρες. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν ενισχύθηκε η παραγωγικότητα κατά 15 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη: Η (εντυπωσιακή) αντιστροφή ρόλων για Γερμανία και Ελλάδα (χάρτης)

Μελίνα Τραυλού: Η συνεργασία είναι το κλειδί για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ