Η ισχύς εν τη ενώσει ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραύλου μιλώντας σήμερα στο 14ο ετήσιο Capital Link –Greek Shipping Forum για την τεράστια προσπάθεια της πράσινης μετάβασης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Το εγχείρημά μας γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι γεωπολιτικές κρίσεις, η οικονομική αστάθεια, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, η απαλλαγή από τον άνθρακα, το κυνήγι νέων καυσίμων και τεχνολογιών, το μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον και ο έντονος ανταγωνισμός για ταλέντα, δημιουργούν ένα πολύπλοκο παζλ για τους ισχυρούς παίκτες. Παίκτες που είναι έμπειροι, διορατικοί, πειθαρχημένοι, υπομονετικοί και επίμονοι. Που μπορούν να δουν τη συνολική εικόνα, να σκεφτούν στρατηγικά και να εργαστούν καλά ως ομάδα».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε να αρκεί το να είσαι ισχυρός παίκτης για να διατηρήσεις τον κλάδο μας μακροπρόθεσμα. Και απάντησε:

« Σίγουρα όχι, καθώς η ναυτιλία είναι διασυνδεδεμένη με πολλούς άλλους κλάδους και εξωκοινοτικούς φορείς, οι οποίοι καθορίζουν σημαντικές παραμέτρους της δραστηριότητάς της. Οι παραγωγοί και οι προμηθευτές καυσίμων, οι κατασκευαστές ναυτικών μηχανών, τα ναυπηγεία, οι ναυλωτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα λιμάνια, οι νομοθέτες, όλοι πρέπει να συμβαδίζουν μαζί μας. Η βιωσιμότητα της διεθνούς ναυτιλίας και συνεπώς η ροή του διεθνούς εμπορίου εξαρτώνται από την αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία όλων μας για την υιοθέτηση ρεαλιστικών λύσεων. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να παρέχουμε συμβολή με βάση την πρακτική εμπειρία και την τεχνογνωσία μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των ανησυχιών σχετικά με τη σκοπιμότητα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι  η συνεργασία είναι το κλειδί.

«Θα συνεχίσω να το λέω. Η συνεργασία είναι το κλειδί. Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε, για να εξασφαλίσουμε μια πορεία που θα οδηγήσει σε ένα πιο πράσινο, βιώσιμο και οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία .Κυρίες και κύριοι, Ας διατρέξουμε τα γεγονότα: δεν παράγουμε ενέργεια, δεν εμπορευόμαστε ενέργεια.

Αλλά χρησιμοποιούμε και μεταφέρουμε ενέργεια. Δεν σχεδιάζουμε ή κατασκευάζουμε μηχανές ή πλοία, αλλά κάνουμε τις επενδύσεις που το καθιστούν δυνατό. Είναι γεγονός ότι η ναυτιλία είναι ο πιο αποδοτικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς

Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι, όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, χαράζουμε την πορεία του κλάδου μας μέρα με τη μέρα. Σε ένα ήδη υπερ-ρυθμισμένο τοπίο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ορθή και κατάλληλη για το σκοπό εφαρμογή. Η πρακτική μας τεχνογνωσία και οι συγκεκριμένες προτάσεις μας μπορούν να είναι ανεκτίμητες για την παροχή βοήθειας στις ρυθμιστικές αρχές».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ  «ο κλάδος μας απαιτεί ένα σφαιρικό και ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγκαλιάζουμε σθεναρά τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τα αέρια του πράσινου θερμοκηπίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΙΜΟ ρυθμίζει μόνο τα πλοία. Δεν μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η συμβολή των οποίων στην απαλλαγή από τον άνθρακα είναι θεμελιώδης» και συμπλήρωσε:

« Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τα κράτη να υποστηρίξουν τον ΙΜΟ στην επιτυχή επίτευξη της υιοθέτησης συγκεκριμένων, μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Με τον τρόπο αυτό, ο ΙΜΟ πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα όλων των τμημάτων της ναυτιλίας».

Η Μελίνα Τραυλού στο σημείο αυτό τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ναυτιλίας:

«Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, η ναυτιλία προσφέρει τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς βασικών αγαθών και ενέργειας. Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση του κόστους ζωής σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας και ευημερίας».

Όπως σχολίασε  «για να διατηρηθεί το κόστος μεταφοράς σε χαμηλά επίπεδα (παγκοσμίως). Για να είναι οι αναγκαίες προμήθειες εύκολα προσβάσιμες για όλους τους πολίτες του κόσμου. Ενώ, ταυτόχρονα, η ασφάλεια των πληρωμάτων μας – και των πλοίων μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Άλλωστε, οι άνθρωποι είναι αυτοί που αποτελούν την πρωταρχική μας εστίαση, την πυξίδα μας για ένα βιώσιμο μέλλον. Το ταξίδι μας είναι μια συλλογική προσπάθεια. Ας πλεύσουμε όλοι μαζί σε αυτές τις ανοιχτές θάλασσες της αλλαγής ως ενωμένος στόλος. Ας διευρύνουμε την κληρονομιά μας και ας δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο – Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024 (γραφήματα)

Randstad: Οι βασικές προτεραιότητες για τους εργαζόμενους σήμερα – Τι αναζητούν τα ταλέντα και ποια η άποψη για το work from home

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις: Έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση – Οι δικαιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ