Η Riksbank θα πρέπει να κινηθεί σταδιακά και με προσοχή καθώς μειώνει το κόστος δανεισμού για να αποφύγει την τόνωση της ζήτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, δήλωσε ο διοικητής Έρικ Θεντέεν.

«Δεν θέλουμε μια πολύ μεγάλη τόνωση της ζήτησης και ανεπαρκή προσφορά, παρόμοια με αυτό που είδαμε μετά την πανδημία», δήλωσε ο διοικητής σε συνέντευξή του μετά από ομιλία του στην Κοπεγχάγη τη Δευτέρα. «Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν και πάλι τις τιμές, όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν».

Ενώ η Riksbank έχει ευθυγραμμίσει τη στάση της με άλλες κεντρικές τράπεζες που ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια εν μέσω υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, ο Θεντέεν τάχθηκε υπέρ μιας προσεκτικής προσέγγισης που θα της επιτρέψει να μετρήσει τον αντίκτυπο της χαλάρωσης πριν συνεχίσει με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Είπε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη των δαπανών ή της ανάπτυξης θα ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτη, αρκεί να μην οδηγήσει τους λιανοπωλητές να σηματοδοτήσουν ότι βλέπουν περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Πιστεύουμε ότι η οικονομία της Σουηδίας μπορεί να έχει έναν συνδυασμό ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε. «Δεν είναι ότι οι θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη θα σήμαιναν ότι πρέπει να αλλάξουμε γνώμη».
Το να προηγείται των μεγαλύτερων ομολόγων της, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέχει ακόμη κινδύνους, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει τη σουηδική κορώνα ευάλωτη σε μια αποδυνάμωση που θα τροφοδοτούσε τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Μετά τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ, με την τελευταία μηνιαία έκθεση για την απασχόληση να υπερβαίνει τις προσδοκίες για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ο Θαντέεν δήλωσε ότι η Riksbank πρέπει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις ενός ισχυρού δολαρίου στην ισοτιμία της κορώνας, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed έχουν μειωθεί.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη συναλλαγματική ισοτιμία της κορώνας και η διαφορά των επιτοκίων είναι ένα ζήτημα, αν και όχι το μοναδικό», δήλωσε ο Θεντέεν.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Με ρυθμό 2,3% θα «τρέξει» η οικονομία το 2024 – Οι πηγές ανησυχίας και οι προτάσεις πολιτικής

Novo Nordisk: Ποιος είναι ο ρόλος του κορυφαίου παραγωγού ινσουλίνης στην οικονομία της Δανίας

Μεγάλη Βρετανία ετών 150: Ιστορικές μαρτυρίες από το απέναντι μπαλκόνι της Πανεπιστημίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ