Επιβράδυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανίαμια εξέλιξη που παρέχει ακόμη ένα επιχείρημα σε όσους ζητούν τον σταδιακό τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στο +6,3% τον Μάιο έναντι +7,6% τον Απρίλιο.

Το «φρενάρισμα», μάλιστα, ήταν εντονότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για πληθωρισμό 6,7%.

German Inflation Slowed Again in May

Η αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου σχετίζεται άρρηκτα με την υποχώρηση των τιμών σε καύσιμα και πετρέλαιο.

Εξίσου αισθητή επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο και ο πληθωρισμός στις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με την τελευταία μάλιστα να βλέπει τον σχετικό δείκτη να περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 (2,9%).

Όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι πρόκειται να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία σε 15 ημέρες πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Όμως, το βασικό ερώτημα αφορά το τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο. Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πλήρως ο πληθωριστικός κίνδυνος.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι όσοι πιστεύουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης θα πρέπει να διακοπεί, προτού τα υψηλά επιτόκια αρχίσουν να λειτουργούν επιβαρυντικά για την οικονομία, οδηγώντας το ΑΕΠ σε συρρίκνωση.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 375 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

Διαβάστε ακόμα

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ