Ανάμεσα σε σταματημένα τρένα και κλειστά σχολεία, η Γαλλία ετοιμάζεται αύριο (19.1.2023) για απεργία κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, ένα σχέδιο στο οποίο δοκιμάζεται η ικανότητα του Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει αυτές τις αλλαγές, αλλά και ευρύτερα η πολιτική αξιοπιστία του σε μια διαιρεμένη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σχέδιο και το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούει σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης.

Στο πολιτικό επίπεδο, το στοίχημα είναι μεγάλο για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, με μόνο την παραδοσιακή δεξιά να προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων οι 3.500 στο Παρίσι, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως οι Αρχές αναμένουν την άφιξη στο Παρίσι περίπου χιλίων διαδηλωτών «που μπορεί να είναι βίαιοι», κάνοντας λόγο για «υπερ-αριστερούς» και «υπερ-κίτρινους» -μια αναφορά στα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κινήματος κοινωνικής και οικονομικής διαμαρτυρίας των «Κίτρινων γιλέκων», που συγκλόνισε τη Γαλλία το 2018 – 2019.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η κινητοποίηση σε μπλοκάρισμα της χώρας.

«Θα είναι μια Πέμπτη ισχυρών διαταράξεων στις μεταφορές», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, καλώντας τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αναβάλουν τις μετακινήσεις τους ή να εργαστούν εξ αποστάσεως, εάν έχουν τη δυνατότητα.

Η πολιτική αεροπορία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν προληπτικά μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού αύριο, καθώς κατεβαίνουν σε απεργία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Στους σιδηροδρόμους, η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF προβλέπει σοβαρές διαταράξεις με την κυκλοφορία ενός στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), ακόμη και ενός στα πέντε, ανάλογα με τη γραμμή, και μόλις ενός στα δέκα περιφερειακά τρένα κατά μέσο όρο.

Το παρισινό μετρό θα υπολειτουργεί επίσης, με τρεις γραμμές κλειστές, άλλες δέκα ανοικτές μόνο τις ώρες αιχμής και με κίνδυνο κορεσμού τις τρεις τελευταίες, σύμφωνα με τις παρισινές μεταφορές RATP.

Απευθυνόμενος στους οδηγούς που εκφράζουν φόβους για έλλειψη καυσίμων λόγω στάσεων εργασίας στα διυλιστήρια, ο υπουργός εκτίμησε πως δεν πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, γιατί τώρα δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Στην πράξη, ορισμένα βενζινάδικα έχουν ήδη «στεγνώσει», επειδή πολλοί οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους για την περίπτωση έλλειψης καυσίμων.

Απεργίες προβλέπονται επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανές διακοπές παραγωγής.

Πολλοί θα χρειαστεί να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων κατεβαίνουν σε απεργία, ενώ πολλά σχολεία θα κλείσουν εντελώς -τουλάχιστον το ένα τρίτο στο Παρίσι- σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

Παραδεχόμενος ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το μέγεθος της κινητοποίησης στον ιδιωτικό τομέα, ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «σε ορισμένους μεγάλους ομίλους, ποσοστά απεργών που θα πλησιάζουν το 60 – 70%» και ευχήθηκε τη συνέχιση της κινητοποίησης «εκεί όπου είναι δυνατό».

Το συνταξιοδοτικό αποτελεί τμήμα των προεκλογικών υποσχέσεων του Εμανουέλ Μακρόν, που επανεξελέγη πέρυσι. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα υπεραμυνθεί του μέτρου απέναντι στα συνδικάτα και στους βουλευτές. Τα συνδικάτα προβάλλουν κυρίως θέματα που συνδέονται με εργαζομένους που άρχισαν να εργάζονται από πολύ νέοι, ή που ασκούν επαγγέλματα, τα οποία τους καταβάλλουν σωματικά.

Από την πλευρά της, η Ελιζαμπέτ Μπορν κάνει λόγο για ένα δίκαιο σχέδιο, διαβεβαιώνοντας πως «τέσσερις στους δέκα Γάλλους που είναι πιο ευάλωτοι, πιο φτωχοί, εκείνοι που ασκούν δύσκολα επαγγέλματα, θα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία πριν από τα 64 έτη».

Το 2019 ένα προηγούμενο σχέδιο αποσύρθηκε υπό την ισχυρή κοινωνική πίεση και την ανάδυση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη

Κέντρο Καινοτομίας: Η 4η βιομηχανική επανάσταση στα νησιά ξεκινά από τη Σύρο (pics)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέα πτώση στην τιμή του την Πέμπτη 19/1/2023

Ουκρανία: Τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου – Μήνυμα Μακρόν για τα θύματα (tweet)