Τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας- Aegean Neorion Innovation Center πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στη Σύρο, που εξελίσσεται σε τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα και εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τεχνολογικός βραχίονας του ομίλου Onex αξιοποιεί κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ηorizon, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας καθώς και από το εθνικό πρόγραμμα Ερευνώ- Καινοτομώ προκειμένου να αναπτύξει μεταξύ άλλων, λύσεις ψηφιακές στη ναυτιλία, στην άμυνα, και στην τηλεϊατρική.

Το Κέντρο Καινοτομίας είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, μαζί με την CISCO ως τεχνολογικό εταίρο και άλλους διακεκριμένους εταίρους όπως η COSMOTE (στρατηγικός συνεταίρος) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκός εταίρος).

Πρόκειται για ένα δυναμικό και καινοτόμο οικοσύστημα

  • το οποίο βασίζεται σε 5 πυλώνες ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΥΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που
  • Θα αναπτύξει δραστηριότητες και θα συνδέσει άτομα, ιδρύματα και ομάδες ενδιαφερομένων,
  • προκειμένου να συμβάλει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο

Ειδικότερα, το κέντρο αποτελείται από:

  • Κοινοτική πύλη των πολιτών (όσον αφορά στις πληροφορίες και στις νέες τεχνολογίες, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις δράσεις κοινωνικής συνοχής κ.λπ.)
  • χώρο «συνάντησης» για βιομηχανικούς και τεχνολογικούς εταίρους
  • Πλατφόρμα εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες
  • Σημείο παροχής συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών για κάθε σύνθετη λύση
  • Καταλύτης για τη σύνδεση των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής κοινότητας με τις αγορές και τις τεχνολογικές & βιομηχανικές εφαρμογές
  • Χώρος φιλοξενίας για ψηφιακούς νομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις
  • Πύλη που συνδέει την αγορά εργασίας και τους ενδιαφερόμενους

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, «το Κέντρο θα είναι μια κοιτίδα δημιουργίας και καινοτομίας. Εδώ υπάρχει χώρος να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ψηφιακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα βοηθήσουμε τους νέους επιχειρηματίες που έχουν τα ‘κότσια’ και θα τους δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Μιλώντας για τα ναυπηγεία τόνισε: «Είμαι χαρούμενος γιατί η ναυπηγική βιομηχανία ενώνει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Υπάρχει στήριξη υπερκομματική στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας που δείχνει ότι η Ελλάδα που συνεργάζεται και στηρίζεται, έχει ένα λαμπρό μέλλον. Στόχος μας να κατακτήσουμε την κορυφή».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης ανέφερε: «Οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά μας και η Αμερική είναι δίπλα σας. Έχετε ένα λαμπρό μέλλον. Η στρατηγική επένδυση που έγινε στο Νεώριο είναι αποτέλεσμα του ελληνικού πνεύματος και της αμερικανικής βοήθειας. Το ναυπηγείο βοήθησε 600 οικογένειες που εργάζονται σε αυτό να βάζουν φαγητό στο τραπέζι τους κάθε μέρα και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Σύρο. Το κέντρο καινοτομίας συνδυάζει τη ναυπηγική βιομηχανία με την τεχνολογία και τη βιομηχανική επανάσταση. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε στη Σύρο. Η στρατηγική επένδυση μας στο νησί δείχνει τι μπορεί να προσφέρει η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Cisco, κ. Αντώνης Τσιμπούκης είπε:

«Το κέντρο καινοτομίας της Σύρου, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ισχυρού αποτυπώματος που επιθυμεί να αφήσει η Cisco στην κατεύθυνση του ουσιαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη φιλοσοφία μας η οποία θέτει στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τη συναντίληψη, τη διασύνδεση και τις ευρύτερες συνεργασίες με το επιχειρηματικό και θεσμικό οικοσύστημα. Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σε μια ακόμη αφετηρία, μιας σημαντικής δράσης, βασισμένη σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και δεξιότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της νησιωτικής μας χώρας.»

 

«Το Κέντρο καινοτομίας είναι μία κοιτίδα παραγωγής ψηφιακών προϊόντων ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και ειδικά προσανατολισμένο προς τη ναυτιλία», επεσήμανε στο newmoney o κ. Κώστας Νικολούζος, πρόεδρος του Κέντρου.

«Έχει λύσεις όπως η τηλε-ιατρική σε πλοία, έχει λύσεις όπως η ασφάλεια δεδομένων σε πλοία, έχει λύσεις για την διασκέδαση και το wellness των ναυτικών και όλα τα άλλα προϊόντα που θα αναπτύξουμε στο μέλλον.

Το Κέντρο είναι μία κοιτίδα όπου θα αναπτύσσονται ψηφιακά προϊόντα και θα προβάλλονται. Θα είναι επισκέψιμος χώρος, όπου εκπρόσωποι για παράδειγμα ναυτιλιακής εταιρείας θα μπορούν να εντοπίσουν λύσεις σε θέματα τεχνολογίας» και συνέχισε αναφερόμενος στη Cisco:

«Η Cisco είναι ο τεχνολογικός πάροχος. Έχει προσφέρει όλο τον εξοπλισμό, υψηλής ποιότητας τηλεδιασκέψεις, wi-fi, ασφάλεια, τα πάντα. Σήμερα σηματοδοτείται η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας. Θα δεχόμαστε νέες προτάσεις και από τα Πανεπιστήμια και από το τεχνολογικό τμήμα της ΟΝΕΧ που θα μελετούν νέες λύσεις, θα λειτουργεί για νεοφυείς εταιρείες».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «το πρώτο έργο που υλοποιούμε είναι τo smart hospital του νοσοκομείου της Σύρου όπου θα αναπτύξουμε ψηφιακές τεχνολογίες για να το κάνουμε πιο ασφαλές.

Η στόχευση είναι ως Κέντρο Καινοτομίας να είμαστε ο βραχίονας ανάπτυξης και εταιρειών με καινοτόμες λύσεις, όπως η υλοποίηση του Health Wallet με την ταυτότητα που είναι η πρώτη ψηφιακή ταυτότητα από καταβολής, ελληνικού κράτους και το δημιούργησε το ερευνητικό τμήμα της ΟΝΕΧ όπως και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Εδώ σε αυτόν τον χώρο ήταν το μεταξουργείο το 1893. Εδώ, από τη Σύρο ξεκίνησε η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση από την δυτική Ερμούπολη. Σήμερα σηματοδοτούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση που και αυτή ξεκινάει από τη Σύρο που ήταν η πρώτη εμπορική πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε ότι: «Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πιστεύουμε στις συμμαχίες. Το Aegean Neorion Innovation Center της Σύρου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και την Περιφέρειά μας, το οποίο συνδημιουργήσαμε για να υπηρετήσουμε τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας: Να κερδίσουμε ένα αύριο βιώσιμο για τα νησιά μας. Ένα αύριο στο οποίο τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τόποι όπου αξίζει να ζει κανείς, να δημιουργεί, να καινοτομεί, να επενδύει, να κάνει οικογένεια και να μεγαλώνει τα παιδιά του, να βλέπει τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα. Το Μέλλον, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είναι ήδη εδώ. Και είναι ένα Μέλλον καλύτερο, φωτεινό, αισιόδοξο. Ένα Μέλλον στο οποίο δεν είμαστε πλέον παθητικοί θεατές αλλά οδηγοί και συνδιαμορφωτές».

O Chief Commercial Officer Business του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, ο Όμιλος ΟΤΕ προωθεί συστηματικά την έρευνα και την καινοτομία. Με την υποστήριξη του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο, ο Όμιλος φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον καίριο για τη χώρα μας τομέα της ναυτιλίας, αλλά και να αναδείξει τη δυναμική των νησιών μας. Με όχημα την τεχνολογία και με όπλα την εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία του σε μεγάλα και σύνθετα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο Όμιλος ΟΤΕ οδηγεί τη χώρα και την κοινωνία στην νέα ψηφιακή εποχή και φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Χρυσή Βιτσιλάκη δήλωσε: «Η κοινή πορεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από το Κέντρο Διεθνούς Καινοτομίας, ενισχύεται από την τελευταία εμβληματική δραστηριότητα μας αυτή των Future Labs, που έχουν ακριβώς στόχο την προβολή και την μεταφορά της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις τοπικές κοινωνίες, -στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Προόδου και Αριστείας- και στην προώθηση της Καινοτομίας στις νησιωτικές κοινωνίες των δύο Περιφερειών του Αρχιπελάγους.

Το Future Lab της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, λειτουργεί στο κτίριο Κορνηλάκη, με πρώτο στόχο τη συμβολή στην εξοικείωση της κοινωνίας και των επαγγελματιών με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση τους στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Το Future Lab της Σύρου υποστηρίζει επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τις συμπράξεις με τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth)».

Γιατί στη Σύρο;

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα νησί με τεράστια βιομηχανική ιστορία, με ηγετική θέση στη ναυπηγική βιομηχανία, στο κέντρο του Αιγαίου και με άμεση πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή για την ίδρυση του κέντρου, ιστορικά, συμβολικά και γεωγραφικά, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην ψηφιακή μετάβαση του Νοτίου Αιγαίου, της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η Σύρος με το αμιγώς μεσογειακό της κλίμα, με ήπιους χειμώνες και ευχάριστα καλοκαίρια, διατηρεί τη μαγεία και τη λάμψη της όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελώντας ιδανικό τόπο για προσωρινή ή μόνιμη διαμονή. Υποστηριζόμενο από τις πιο προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, το κέντρο και η Σύρος είναι το ιδανικό μέρος για να πειραματιστείτε με νέους τρόπους εργασίας, διαβίωσης και συνεργασίας.

Η ONEX IoT είναι μια άλλη ακμάζουσα επιχείρηση που έχει αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, υποστηρίζοντας την Ελλάδα κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, μέσω έξυπνων συστημάτων και προηγμένων υπηρεσιών, όπως έξυπνη στάθμευση, εφαρμογή εμβολίων, πράσινο πιστοποιητικό, πληροφοριακά συστήματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες κ.λπ.

Η ONEX απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους στην Ελλάδα και σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, η πρόβλεψη αυξάνεται σε 5.500 έως το 2025, ενώ ο αντίκτυπός της στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι μεταξύ 0,5-1%.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς

Χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» και πόσες αγόρασαν οι Έλληνες μέσα σε μία 20ετία (πίνακας)