Έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, που τοποθετεί τη Γαλλία στο βάθρο των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους, προκάλεσε σήμερα την οργή αξιωματούχων της Αριστεράς, που επανέλαβαν τις επικρίσεις τους εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, του «Προέδρου των πλουσίων».

Η ετήσια έκθεση «Global Wealth Report» της UBS που δημοσιοποιήθηκε χθες (15.08.2023), καταμέτρησε το 2022 στη Γαλλία πάνω από 2,8 εκατ. ανθρώπους, η ακίνητη και χρηματική περιουσία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς καταγράφονται 25.000 επιπλέον εκατομμυριούχοι.

Έτσι, η έκθεση της UBS τοποθετεί τη Γαλλία στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (22,7 εκατ. εκατομμυριούχοι) και την ηπειρωτική Κίνα (6,2 εκατ.) και μπροστά από την Ιαπωνία (2,7 εκατ.), τη Γερμανία (2,6 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,5 εκατ.).

Σύμφωνα με την έκθεση, από 400.000 που ήταν το 2000, οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. το 2027.

Η Αριστερή αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτά τα στοιχεία για να επαναλάβει τις επιθέσεις της εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί ότι αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2017, επιδείνωσε τις ανισότητες. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας επικρίνεται κυρίως επειδή κατήργησε έναν φόρο περιουσίας στις αρχές της πρώτης θητείας του.

«Οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι μπορούν να πουν ευχαριστώ στα δημοσιονομικά δώρα του Μακρόν», σχολίασε στο Χ (πρώην Twitter) η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανόν Ομπρί.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, εστίασε από την πλευρά του σε ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης: Στους 3.890 Γάλλους «υπερ-πλούσιους», που διαθέτουν περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων. «Ποιοι είναι τα θύματα;», είπε αντιπαραθέτοντας αυτές τις μεγάλες περιουσίες με τους 9 εκατ. κατοίκους που ζουν κάτω από όριο της φτώχειας.

Η οικολόγος Σαντρίν Ρουσό έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Ιστορικά, η δύναμη της Γαλλίας ήταν το κοινωνικό μοντέλο της, ανθεκτικό σε όλες τις κρίσεις και το επίπεδο των ανισοτήτων, μεταξύ των πιο χαμηλών ανάμεσα στις πλούσιες χώρες. Όλα αυτά είναι πίσω μας. Είναι εδώ η αμερικανοποίηση της Γαλλίας που επιβλήθηκε στην αγορά από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Διαβάστε ακόμη

Οι μεγάλοι της σύγχρονης Τέχνης: Γιατί είναι σπουδαίος ο Φράνσις Μπέικον

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2023 (upd)

Βρετανία: Ετοιμάζει τεχνολογικό fund £1 δισ. για να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ