Ένα επενδυτικό όχημα για τη στήριξη των εταιρειών fintech που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, μέχρι να μπορέσουν να μπουν στο χρηματιστήριο, δημιούργησε η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα της ως επενδυτικού κόμβου fintech παγκοσμίως.

Το Fintech Growth Fund, όπως ονομάζεται, υποστηρίζεται από εταιρείες όπως οι Mastercard, Barclays και ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ έχει στόχο να επενδύσει 10 – 100 εκατ. λίρες σε εταιρείες fintech.

«Είναι σίγουρα μια αρχή», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Γκαουτάμ Πιλάι, αναλυτής στην Peel Hunt που καλύπτει το fintech, προσθέτοντας ότι στόχος του Fintech Growth Fund είναι να κάνει την πρώτη του επένδυση μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, το εγχείρημα αυτό σηματοδοτεί μια σπάνια δέσμευση σε ένα εξειδικευμένο ταμείο για το fintech, που υποστηρίζεται από παίκτες της μεγάλης βιομηχανίας.

Παρόλο που στη Βρετανία υπάρχουν fund που επικεντρώνονται στο fintech, όπως το Augmentum Fintech και ο Όμιλος Anthemis, στη χώρα δεν υπήρχε μέχρι στιγμής ένα ταμείο που να εστιάζει σε αυτό και να καθοδηγείται από το κράτος.

Όπως αναφέρει το CNBC, κατά καιρούς η Βρετανία έχει δεχτεί επικρίσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς λέγεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξή τους και τις αναγκάζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής σε χρηματιστήρια του εξωτερικού –και κυρίως μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, γεγονός που έχει μειώσει τη θέση που είχε ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να ενθαρρύνει τις εταιρείες fintech να δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ. Το βήμα αυτό έρχεται μετά την απόφαση της βρετανικής Arm, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό τσιπ, να εγκαταλείψει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για χάρη της Ν. Υόρκης.

Σύμφωνα με ανάλυση της ανεξάρτητης ερευνητικής εταιρείας Statista, που διεξήχθη για το CNBC, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί 16 από τις 200 κορυφαίες εταιρείες fintech στον κόσμο. Η βιομηχανία fintech βρίσκεται σε περίοδο αναταράξεων, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η αδυναμία στα μακροοικονομικά, αμβλύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τους τελευταίους μήνες, οι αποτιμήσεις εταιρειών όπως η Revolut, η Freetrade και η Checkout.com έχουν πέσει κατακόρυφα, με την εσωτερική αποτίμηση της τελευταίας να έχει υποχωρήσει το 2022 κατά 73% στα 11 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την KPMG, οι επενδύσεις fintech στο Ηνωμένο Βασίλειο το α’ εξάμηνο 2023 υποχώρησαν κατά 57%. «Από καθαρά επενδυτική σκοπιά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή στην ιστορία του fintech για την έναρξη ενός σχετικού ταμείου», είπε ο Γκαουτάμ Πιλάι.

Διαβάστε ακόμη

Business Insider: Τα 5 γραφήματα – κόλαφος για το χρέος των ΗΠΑ (πίνακες)

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2023 (upd)

Ισπανία: Την υποστήριξη της Βουλής για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ζητήσει ο Πέδρο Σάντσεθ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ