Απέρριψε σήμερα η Γερμανία το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Πολωνίας για την καταβολή αποζημίωσης για τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιεφ Ράου, ενόψει της επίσκεψης της Αναλένα Μπέρμποκ στη Βαρσοβία την Τρίτη (4/10/2022) υπέγραψε ρηματική διακοίνωση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώντας τη να διευθετήσει το ζήτημα των συνεπειών της γερμανικής επίθεσης και κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αξιώσεις της Πολωνίας ανέρχονται σε 1,3 τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία απέρριψε αμέσως το αίτημα: «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει. Η Πολωνία εδώ και πολύ καιρό έχει παραιτηθεί από περαιτέρω επανορθώσεις, κάτι που έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει. Αυτό αποτελεί ουσιαστική βάση για την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αναλένα Μπέρμποκ θα συναντηθεί το πρωί με τον Ζμπίγκνιεφ Ράου και οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 6 εκατ. Πολωνοί έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατ. Πολωνών Εβραίων, ενώ η Βαρσοβία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους Ναζί το 1944 κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής εξέγερσης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200.000 άμαχοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήθελε να αποτρέψει ανάλογα αιτήματα για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, παραιτήθηκε από κάθε αίτημα για επανορθώσεις. Το σημερινό κυβερνών κόμμα θεωρεί τη συμφωνία άκυρη.

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός (πίνακες)

Σταμάτης Τσαντάνης: Αποδοτικότερη η επένδυση σε πλοία 10ετίας παρά σε νεότευκτα

Nord Stream 2: Συνεχίζεται η διαρροή – Η Gazprom εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε λειτουργία την άθικτη γραμμή του