Ενισχύονται πλέον τα «στοιχήματα» των επενδυτών που θέλουν την Ευρώπη να ανοίγει τον χορό στις μειώσεις των επιτοκίων διεθνώς, αφού ένα από τα πιο ισχυρά «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χαρακτήρισε την επιβράδυνση του πληθωρισμού ως «ενθαρρυντική».

Οι αγορές «βλέπουν» σχεδόν στο 90% την πιθανότητα η ΕΚΤ να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα σενάριο που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες δεν ήταν ιδιαίτερα πιθανό. Συγκεκριμένα, προεξοφλούν πλέον πέντε μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς στο 80% διαμορφώνεται η πιθανότητα για μια έκτη μείωση. Συνολικά, προβλέπεται μείωση του βασικού επιτοκίο κατά 150 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 2,5%.

Ενώ οι αγορές σε όλο τον κόσμο στοιχηματίζουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, η άποψη αυτή έγινε ακόμη πιο ελκυστική στην Ευρώπη την Τρίτη, αφού η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα από τα «γεράκια» της  ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει μια «αξιοσημείωτη» επιβράδυνση και ότι μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού είναι «μάλλον απίθανη». Οι αγορές έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τις πιθανότητες περαιτέρω σύσφιγξης, αλλά η Σνάμπελείχε προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσει κανείς περισσότερες αυξήσεις.

‘Οπως σημειώνει το Bloomberg, αν οι traders έχουν δίκιο, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος και θα πραγματοποιήσει τον πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης. Παρόλα αυτά, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street προειδοποιούν ήδη ότι οι προσδοκίες για μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να φαίνονται … μεγάλες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της κίνηση τον Μάιο προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγορές εκτιμούν προς το παρόν τρεις μειώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τον Ιούνιο και 30% πιθανότητα τέταρτης κίνησης. Πριν από ένα μήνα, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μόλις δύο

Tα στοιχήματα για την Αυστραλία θέλουν ακόμη μια αύξηση έως τα μέσα του 2024 με την πιθανότητα να διαμορφώνεται άνω του 75% για μια ακόμη μείωση έως τότε. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, θεωρείται τώρα ότι έχει μεγάλη πιθανότητα να μειώσει τον δείκτη αναφοράς της μέχρι τον Μάιο.

Η άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους το επόμενο έτος έχει δώσει ώθηση στα ομόλογα, καθιστώντας τον Νοέμβριο έναν μήνα-ρεκόρ για την αγορά των κρατικών τίτλων. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων έχουν μειωθεί περισσότερο από 45 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των gilts (ομόλογα  που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι ι δηλώσεις της Σνάμπελ έγιναν λίγες ημέρες μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4%, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και πολύ κοντα στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ενώ απέκλεισε ουσιαστικά μια νέα αύξηση των επιτοκίων, η Σνάμπελ είπε αναφερόμενη σε πιθανές μειώσεις ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί σε έξι μήνες». Οι συνάδελφοί, όπως ο Κροάτης τραπεζίτης Μπόρις Βούισιτς, τις απέκλεισαν για το εγγύς μέλλον, ενώ ο Φρανσουά Βιλερουά νετ Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ζήτημα κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

Το κλίμα επιφυλακτικότητας φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στη Wall Street, με τους στρατηγικούς αναλυτές της BlackRock να δηλώνουν την Τρίτη ότι «βλέπουν τον κίνδυνο αυτές οι ελπίδες να διαψευστούν».

«Πιστεύω ότι η Fed έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό επικυρώνει το κλίμα που υπάρχει στις αγορές για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ελ- Εριάμ στο ραδιόφωνο του Bloomberg την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται

Copernicus: Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Νοέμβριο – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των υποθέσεων πέραν της 5ετίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ