Την χαλάρωση των κανόνων αφερεγγυότητας εξετάζει η Γερμανία για την αποτροπή ενός κύματος πτωχεύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού διαθέτουν ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις πτωχεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, η κυβέρνηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ εφάρμοσε σειρά μέτρων στήριξης, καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την οικονομία της να έχει συρρικνωθεί κατά 9,7% το δεύτερο τρίμηνο.

«Στις επιχειρήσεις που μπορούν να παρουσιάσουν μια ρεαλιστική προοπτική αναδιάρθρωσης θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να την εφαρμόσουν εκτός των διαδικασιών αφερεγγυότητας», αναφέρεται σε σημερινή δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ, που επικαλείται το Reuters.

Στο υπό συζήτηση σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, επεκτείνεται η προθεσμία που έχουν οι επιειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση αφερεγγυότητας σε έξι από τρεις εβδομάδες και προβλέπεται η «χαλάρωση» εκ μέρους των αρχών της εξέτασης του υπερβολικού χρέους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα όπως το να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας να καθυστερήσουν την υποβολή αίτησης χρεοκοπίας έως το τέλος του έτους, παρατείνοντας την αρχική προθεσμία του μέτρου που έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων, ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν χρεοκοπία μειώθηκε κατά 6,2% σε 9,006 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Ωστόσο η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι η αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χρεοκοπίας καθυστερεί αλλά δεν αποτρέπει, την κατάρρευση των «εταιρειών ζόμπι» που διατηρούνται με τεχνητά μέσα «ζωντανές».

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές των μέτρων προστασίας αναφέρουν ότι αυτά «γλύτωσαν» την Γερμανία από μια βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση και εμπόδισαν την αύξηση της ανεργίας.