Νέα αύξηση μισθών ύψους 7% ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τους εργοδότες το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Επεσήμανε δε, πως οι βιομηχανίες της χώρας έχουν τα οικονομικά περιθώρια να αντέξουν μια τέτοια επιβάρυνση.

Σημειωτέον πως στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέει η προηγούμενη συλλογική σύμβαση που είχαν υπογράψει το IG Metall και οι εργοδότες, το 2022, σύμφωνα με την οποία είχαν συμφωνήσει σε αυξήσεις ύψους 8,5% σε φάσμα μιας διετίας καθώς και ένα μεμονωμένο επίδομα ύψους 3.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Ωστόσο, η ηγεσία του συνδικάτου ξεκαθαρίζει από τώρα πως σκοπεύει να απαιτήσει μια ακόμη υψηλή αύξηση μισθών για τα 3.9 εκατ. των μελών του δεδομένων των επίμονα υψηλών τιμών που πιέζουν τα νοικοκυριά. Επιμένει δε, πως η προηγούμενη αύξηση έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί από τον επίμονα αυξημένο πληθωρισμό, παρά την τάση επιβράδυνσης που έχει παρουσιάσει ο δείκτης.

Ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση το Μάιο από σχεδόν 9% που ήταν στις αρχές του 2024.

Πάντως, αναγνωρίζοντας πως κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την πορεία των συνθηκών υποστήριξε πως θα ζητήσει νέα συμφωνία με τους εργοδότες διάρκειας μόνο ενός έτους.

Οι επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, έχουν διαμηνύσει πως η δυσχερής οικονομική κατάσταση με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν τους αφήνει περιθώρια για επιπλέον μεγάλες αυξήσεις.

Επίσης, η Bundesbank όπως και η ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει πως οι αυξήσεις των μισθών κυρίως στη Γερμανία αποτελούν ένα από τα αγκάθια για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, όχι μόνο στη χώρα αλλά και ευρύτερα στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη

Στρατηγική συνεργασία Προκοπίου – Lamda για ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό: Πώληση μετοχών αξίας €25 εκατ. στη ZEPKO

Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Κρατικός Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2,35 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ