Στη δήλωση ότι «η από το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας» προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω εκπροσώπου του, επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου και τονίζει ότι την παραπάνω άποψη στηρίζει τόσο η ΕΕ, όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο, παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου. Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις».

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, είχε τονίσει ότι «αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους».

Επισήμανε δε ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώνεται, όχι όμως στην Ευρωζώνη – Τι συμβαίνει

Παγκόσμια Τράπεζα: Μέχρι πότε θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές για την ενέργεια στην Ευρώπη

Βρετανία – ΥΠΕΞ: Η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν τελεί υπό αμφισβήτηση