Ευρώπη

Γερμανία – κορωνοϊός: Το πρώτο άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει μόλις το επιτρέψει η υγεία

  • newsroom


Ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ δήλωσε ότι σε περιφερειακό επίπεδο τα ανοίγματα είναι πιθανά – Απογοητευμένες οι επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας

Τα πρώτα βήματα στη Γερμανία για το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνουν μόλις θα είναι εφικτά από άποψη υγείας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε περιφερειακό επίπεδο τα ανοίγματα είναι πιθανά σε περίπτωση που η συχνότητα των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι χαμηλή.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας είναι απογοητευμένες με την απόφαση για παράταση του lockdown της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, καθώς δεν υπάρχει καμία σαφής προοπτική ανοίγματος με ημερομηνία ή κάποια συγκεκριμένα κριτήρια.

Οικονομική σύνοδος κορυφής

Επίσης, υπάρχει ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων και συνεπώς ο κίνδυνος της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γερμανικό Εμπορικό Σύλλογο, ορισμένοι επιχειρηματίες προτίθενται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Εξάλλου, ο Άλτμάιερ σχεδιάζει μια οικονομική σύνοδο κορυφής για την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου -όπως είπε- να συζητήσει «με τις επαγγελματικές ενώσεις για πιο συγκεκριμένες προοπτικές ανοίγματος, όπως είναι το ζήτημα του ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να επιτραπεί να ανοίξουν πρώτα -φυσικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της ομοσπονδιακής με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων».

Πιθανό το άνοιγμα σε περιφερειακό επίπεδο

Ο Άλτμάιερ εξέφρασε την κατανόησή του για την κριτική που ασκείται λόγω των περιορισμών που επεβλήθησαν εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά ταυτοχρόνως τους υπερασπίστηκε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτούμε τη χαλάρωση είναι ο δείκτης συχνότητας των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά επτά ημέρες να είναι το πολύ 35 ανά 100.000 κατοίκους.

Το παρατεταμένο lockdown οδηγεί σε σοβαρές απώλειες για πολλούς επιχειρηματίες. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει προοπτική ανοίγματος με τη μορφή συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά οι αποφάσεις έχουν φέρει μια σημαντική αλλαγή: Ο στόχος των επτά ημερών, που έχει διορθωθεί προς τα κάτω, δεν χρειάζεται να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να σκεφτούμε ανοίγματα. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα ανοίγματα είναι (επομένως) πιθανά», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμος» εκατομμυρίων στο Λιμάνι για τον εφοδιασμό των πλοίων – Εξώδικο στην Cosco

ΕΛΤΑ: Σε τροχιά εξυγίανσης – Έρχονται σκληρές περικοπές μετά το πρόγραμμα εθελουσίας

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η επιστολή των εργαζομένων στο Μαξίμου – Δραματικές εξελίξεις

 

Απόρρητο Απόρρητο