Μεγαλύτερη προστασία του κλίματος ζητούν από τη νέα κυβέρνηση μεγάλοι όμιλοι στη Γερμανία, οι οποίοι την καλούν να προχωρήσει έως το 2030 στην κάλυψη του 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μελέτη πολυάριθμων ερευνητικών ινστιτούτων προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας στη Γερμανία πριν από το 2038, διαφορετικά η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 είναι εξαιρετικά απίθανη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, 69 μεγάλoι γερμανικοί όμιλοι ζητούν από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επεκτείνει μαζικά τα αιολικά και ηλιακά πάρκα -και να εξαλείψει τη χρήση του άνθρακα πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

«Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τα απαραίτητα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να επιταχυνθούν μαζικά», γράφουν σε επιστολή τους οι υπογράφοντες. «Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 70% της αυξανόμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα πρέπει να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό είναι λιγότερο από 50%.

«Η ισχύς της αιολικής ενέργειας στην ξηρά και στη θάλασσα, καθώς και τα φωτοβολταϊκά πρέπει να τριπλασιαστούν, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να διατεθεί επαρκής χώρος για νέα πάρκα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να επανεξοπλιστούν. Μαζί με τη λήψη άλλων μέτρων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα πολύ πριν από το 2038», καταλήγει η επιστολή.

Επίσης, μελέτη γερμανικών Ινστιτούτων που συμμετέχουν στο λεγόμενο πρόγραμμα Αριάδνη (Ariadne), προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2038.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το «Ινστιτούτο Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις» του Πότσνταμ και το «Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής». Η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα και έχει τίτλο «Γερμανία στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045».

Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, «η μεγαλύτερη επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030 έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι επείγουσα η ανάγκη πολιτικής δράσης για την προστασία του κλίματος. Χωρίς εκτεταμένα μέτρα απαλλαγής από τον άνθρακα και μέτρα υποδομής αυτή τη δεκαετία, οι στόχοι για την προστασία του κλίματος έως το 2030 δεν θα επιτευχθούν. Αυτό θα καθιστούσε την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 εξαιρετικά απίθανη», τονίζεται.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση μετά από 48 χρόνια: H Ευρώπη στο έλεος του Πούτιν

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου: Γιατί στράφηκε σε μακροχρόνιες ναυλώσεις πλοίων της Safe Bulkers

Volkswagen: Εγκαινίασε το εργαστήριο στο Salzgitter για μπαταρίες ηλεκτροκίνησης