Ναυτιλία

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου: Γιατί στράφηκε σε μακροχρόνιες ναυλώσεις πλοίων της Safe Bulkers

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Δύο φορτηγά cape ναυλώθηκαν για διάρκεια τριών ετών το καθένα εξασφαλίζοντας έσοδα 54,2 εκ. δολάρια

Αν και θιασώτης των ναυλώσεων πλοίων στην spot αγορά, διάρκειας 4-6 μηνών, ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου προχώρησε σε μία κίνηση η οποία συζητείται διεθνώς. Έβαλε σε μακροχρόνια ναύλωση 36 μηνών ήτοι 3 ετών, δυο φορτηγά πλοία capesize που είναι τα μεγάλης χωρητικότητας.

Όλοι ψάχνουν να βρουν τι προέβλεψε για το μέλλον της ναυλαγοράς και πήρε αυτή την απόφαση αφού του τελευταίους μήνες οι δείκτες του ξηρού φορτίου καταγράφουν ιστορικά υψηλά και σπάνε τα ρεκόρ με τεράστια κέρδη για τις εταιρείες με του στόλους με φορτηγά πλοία με αποτέλεσμα η spot αγορά να είναι η ιδανική επιλογή.

Ωστόσο με την κίνηση αυτή ο Πόλυς Β.Χατζηιωάννου δημιουργεί προοπτική, αυξάνει το “visibility” για τα μελλοντικά κέρδη της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE, Safε Bulkers. Η απόφασή του είναι στη λογική “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Όπως εξηγεί στο Νewmoney ναυτιλιακό στέλεχος “τώρα οι ναύλοι είναι πολύ ψηλά. Όμως κάποια στιγμή θα γίνουν διορθώσεις στη ναυλαγορά και θα πέσουν οι τιμές των ναύλων. Η ναυτιλία κάνει κύκλους Οπότε η εταιρεία προετοιμάζεται και για τις κακές περιόδους για τον κλάδο, φροντίζοντας να εξασφαλίσει έσοδα”.

Με τον τρόπο αυτό ο ναυλωτής εξασφαλίζει ότι θα έχει πλοίο σε σταθερή τιμή για τρία χρόνια και η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξασφαλίζει σταθερά έσοδα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η Safe Bulkers ναύλωσε: 1) το νεοαποκτηθέν πλοίο “Stelios Y” με ημερήσιο ναύλο 24.400 δολάρια. Τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στα 26,7 εκατομμύρια δολάρια. Το πλοίο αγοράστηκε τον περασμένο Αύγουστο έναντι 32,3 εκατ. δολαρίων και θα παραληφθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Η αποπληρωμή θα γίνει με δόσεις.

2) το “Lady Despoina” ναυλώθηκε προς 22.500 δολάρια την ημέρα, με τρία εκατομμύρια advance payment και το οποίο μέσα σε τρία χρόνια έχει εξασφαλισμένα έσοδα 26,7 εκατομμύρια δολάρια.

Δάνειο συνδεδεμένο με εκπομπές ρύπων

Στο μεταξύ, η Safe Bulkers υπέγραψε πρόσφατα την πρώτη πιστωτική διευκόλυνση η οποία συνδέεται με τη στρατηγική βιωσιμότητά της και ενσωματώνει έκπτωση επιτοκίου εφόσον επιτύχει μείωση εκπομπών αερίου.

Η πιστωτική διευκόλυνση είναι ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων και θα αναχρηματοδοτήσει παλιότερες δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 71,1 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα:  

Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη της αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ   

Χυτήρογλου: Γιατί έχασε το ακίνητο – «φιλέτο» στη Μητροπόλεως (pic)  

Πρέβεζα: Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Azamara Pursuit» και οι περιπέτειές του