«Τρεις εναντίον του Λίντνερ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο περιοδικό DER SPIEGEL, σύμφωνα με το οποίο οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για περικοπές στον προϋπολογισμό του 2025 της Γερμανίας συναντούν σθεναρή αντίσταση στο υπουργικό συμβούλιο. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ και η υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σβένια Σούλτσε (και οι δύο SPD) δεν συμφωνούν με τις περικοπές που απαιτεί από εκείνες ο Λίντνερ, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό».

«Η πιο έντονη αντιπαράθεση περιμένει την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ» γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Ο Λίντνερ απαιτεί να μειωθεί ο προϋπολογισμός της σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, στα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. (…) Εάν η Μπέρμποκ τηρούσε τις οδηγίες του υπουργού Οικονομικών η ανθρωπιστική βοήθεια, όπως αυτή που καταβάλλουν αυτόν τον καιρό οι Γερμανοί στη Γάζα, θα έπρεπε να περικοπεί περίπου κατά το ήμισυ».

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη, με τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, ξεπερνά όλες τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πανικοβάλλεται στη σκέψη και μόνο να χαλαρώσει το φρένο του χρέους. Τόσο βαθύ ήταν το σοκ που του προκάλεσε η σκληρή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δεν θέλει ούτε να διαβάσει την αιτιολόγησή της. Η οποία δεν λέει ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται ποτέ πια να αναστείλει το χρεόφρενο, αλλά λέει ότι θα πρέπει να τεκμηριώσει καλύτερα την αναγκαιότητά του, επικαλούμενη μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει: «Οι άνθρωποι του Λίντνερ θα πρέπει να καταγράψουν για κάθε υπουργείο, τις διαφορές ανάμεσα στο ιδεατό και το εφικτό. Στη συνέχεια ο υπουργός πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς, να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Μάλλον απίθανο είναι να επιτύχει, αυτό που δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα». Πάντως η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «ο Λίντνερ εκπροσωπεί τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, αλλά έχει έντονη αγωνιστική διάθεση. Με σιδερένια πυγμή υπερασπίζεται δύο βασικές αρχές. Πρώτον: Καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να δικαιολογεί αναστολή του ‘χρεόφρενου’. Δεύτερον: Καμία αύξηση φόρων».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW