Ευρώπη

Γερμανία: Πάνω από €24 εκατ. για τη διαφήμιση νόμων από οκτώ υπουργεία

  • newsroom


Δριμεία κριτική των Φιλελευθέρων (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό

Περίπου 24,4 εκατ. ευρώ ξόδεψαν σε διαφημίσεις οκτώ ομοσπονδιακά υπουργεία στη Γερμανία για την προβολη νόμων τους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όπως γράφει στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα, η είδηση προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχετικό ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP).

Ωστόσο, ο κατάλογος που δόθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) αναφέρει μόνο τις δαπάνες που έκαναν τα οκτώ από τα 14 υπουργεία. Τα υπόλοιπα έξι υπουργεία δεν έδωσαν στοιχεία.

«Φαίνεται ότι το ερώτημά μας συνέλαβε εξαπίνης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Απαντά με μυστικοπάθεια, μερικές φορές με κρυψίνοια και ελλιπώς. Ωστόσο, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να μάθει πόσο του κοστίζει η αυτοδιαφήμιση του νομοθετικού έργου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η βουλευτής του FDP Σάντρα Βέεζερ, η οποία κατέθεσε και το ερώτημα εκ μέρους του κόμματός της.

Ανάμεσα στα υπουργεία που έδωσαν στοιχεία, ξεχωρίζει ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας, με επικεφαλής την Άνια Κάρλιτσεκ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο δαπάνησε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ για να διαφημίσει μόνο τέσσερις νόμους. Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ έδωσε 6,7 εκατ. ευρώ για εννέα νόμους, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) 3,2 εκατ. ευρώ για δώδεκα.

Επίσης, σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σβένια Σούλτσε (SPD) έδωσε μόνο για τρεις νόμους 1,9 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Οικογένειας της πρώην υπουργού Φραντσίσκα Γκίφαϊ (SPD) για τη διαφημιστική προβολή δύο νόμων 1, 3 εκατ. ευρώ.

«Τα υπουργεία ξόδεψαν χρήματα των φορολογουμένων για την προβολή των κύριων πολιτικών τους νόμων με ακριβές διαφημίσεις. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η περίπτωση της υπουργού Παιδείας Κάρλιτσεκ, επειδή στον τομέα της εκπαίδευσης ειδικότερα βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού σε πολλούς τομείς», τόνισε η πολιτικός του FDP

Τέλος, η Βέεζερ δήλωσε «εξοργισμένη, διότι πολλοί νόμοι διαφημίστηκαν προτού καν ψηφιστούν από το Bundestag. Τα υπουργεία Εργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας διαφήμιζαν ήδη σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα μετά τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό

Μυλωνάς: «Η ΕΤΕ δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Νέα τιτλοποίηση έως 1,5 δισ. ευρώ μετά το Frontier»

Ελλάκτωρ: Στη Reggeborgh το 9,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα