Ευρώπη

Γερμανία: Στην τελική ευθεία για κάλπες «θρίλερ» – Στο επίκεντρο κλιματική αλλαγή, πανδημία και ψηφιοποίηση

  • Αποστολή στο Βερολίνο Βασίλης Δαλιάνης


Σήμερα οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων θα απευθύνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες - «Ντέρμπι» μεταξύ SPD - CDU δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Διαδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται η Bundestag, με επικεφαλής την Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τουνμπεργκ, ένας Μαραθώνιος του Βερολίνου που αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 25.000 θεατές εν μέσω πανδημίας και ένα δημοσκοπικό ντέρμπι, είναι τα γεγονότα που «πρωταγωνιστούν» στο Βερολίνο λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία καθώς και τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Οι ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές εξελίσσονται σε ντέρμπι ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες SPD συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 25% ενώ οι χριστιανοδημοκράτες CDU βρίσονται κοντά στο 23%.

Οι Πράσινοι έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που κρίθηκε ως απογοητευτική συγκεντρώνουν το 15% ενώ οι φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 12%.

Σήμερα Παρασκευή οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων θα απευθύνουν τις τελευταίες προεκλογικές τους ομιλίες. Ο Άρμιν Λάσετ των χριστιανοδημοκρατών θα μιλήσει στο Μόναχο έχοντας στο πλευρό του -την απερχόμενη έπειτα από 16 χρόνια- καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς θα μιλήσει στην Κολωνία ενώ η υποψήφια των πράσινων Άναλενα Μπέρμποκ θα απευθύνει την τελευταία της προεκλογική ομιλία από το Ντίσελντορφ.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στην ατζέντα και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και θεωρείται προτεραιότητα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Γερμανία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα 180 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κυρίως στην δυτική Γερμανία, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η ευρωπαΐκή ένωση ήταν η μεγάλη απούσα παρόλο που το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος είναι ότι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα αλλά και τους Γερμανούς πολίτες όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ψηφιοποίηση της γερμανικής οικονομίας αποτελούν αποκλειστικά αρμοδιότητα του γερμανικού κράτους και όχι της ευρωπαϊκής ένωσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσουν τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό και όπως όλα δείχνουν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα αποτελείται από τρία ή και περισσότερα κόμματα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της ΔΕΗ, τα παιδιά απ’ την Πάτρα, το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα La vigie 

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24

MORE: «Κωδικός απογείωση» για τον νέο βραχίονα της Motor Oil