Πριν μόλις ένα μήνα το ενδεχόμενο το SPD να είναι πρώτο κόμμα ήταν αδιανόητο. Μετά από μια προσωρινή πρωτιά των Πρασίνων στα τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου, σταθερά πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. (CSU). Θεωρούνταν βέβαιο ότι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα ήταν ο υποψήφιός τους Άρμιν Λάσετ.

Τα ποσοστά του SPD κυμαίνονταν μεταξύ 14% και 16%. Από τις αρχές Αυγούστου διαπιστώνεται μια αλλαγή τάσης, τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών αρχίζουν να αυξάνονται. Για πρώτη φορά στις 19 Αυγούστου το SPD προσπερνά σε φετινή δημοσκοπική έρευνα τους Πράσινους και αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη. Η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται. Τέλη Αυγούστου δημοσιεύονται οι πρώτες δημοσκοπικές έρευνες που βλέπουν το SPD πρώτο κόμμα. Το προβάδισμα παγιώνεται. Στις πιο πρόσφατες έρευνες οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 25%-26%, τα χριστιανικά κόμματα 21%-22% και οι Πράσινοι 15%/16%.

Σε συζήτηση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο ο διευθυντής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Infratest dimap, Νίκο Ζίγκελ, επισημαίνει ότι η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αδυναμίες που παρουσίασαν τα χριστιανικά κόμματα και οι Πράσινοι. Κατά κανόνα οι γερμανοί πολίτες ψηφίζουν προγράμματα και όχι κόμματα, το περιεχόμενο είναι σημαντικότερο απ’ ότι οι υποψήφιοι. Οι φετινές εκλογές διαφέρουν όμως από τις προηγούμενες λόγω της αλλαγής στο αξίωμα του καγκελαρίου. Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ το ερώτημα ποιο πρόσωπο θα τη διαδεχθεί, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Όχι τόσο για τους οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή για το κόμμα Η Αριστερά, αλλά για τους ψηφοφόρους των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων CDU/CSU, SPD, Πράσινων και Φιλελευθέρων.

Ο παράγοντας προσωπικότητα του υποψηφίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επειδή οι δεσμοί οπαδού-κόμματος δεν είναι πλέον τόσο στενοί. Ενδεικτικό παράδειγμα της κινητικότητας σε ό,τι αφορά την εκλογική συμπεριφορά είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τον κ. Ζίγκελ, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το 30% περίπου των ψηφοφόρων δήλωναν ότι δεν είχαν ακόμη αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα έδιναν τελικά την ψήφο τους.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle