Το διακύβευμα των αυριανών γερμανικών εκλογών δεν περιορίζεται στο Βερολίνο. Επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική της πορεία. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση του εκλογικού αγώνα, καθώς η διαφορά ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στους συντηρητικούς της Μέρκελ έχει μειωθεί στη μία μονάδα.

Οι πρώτοι προηγούνται, αλλά το ποιος τελικά θα επικρατήσει, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εξακολουθεί να δίνει το προβάδισμα στον Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες. Τους εμφανίζει στο 26%. Οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται να κερδίζουν μισή ποσοστιαία μονάδα και να ακολουθούν στο 25%. Μισή μονάδα φέρονται να κερδίζουν και οι Πράσινοι, που ανεβαίνουν στο 16%, όπως και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που πλέον συγκεντρώνει το 10,5%. Αντιθέτως από μία μονάδα εμφανίζονται να χάνουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% και η Αριστερά με 5%.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του Λάσετ μπόρεσε να κλείσει την ψαλίδα, υιοθετώντας αρκετά σκληρή ρητορική. Οι Σοσιαλδημοκράτες, μάλιστα, επέκριναν τη στάση τους, κατηγορώντας τους για «απρεπή προεκλογική εκστρατεία». Μεταξύ άλλων, οι Χριστιανοδημοκράτες επαναλαμβάνουν το ερώτημα τού αν ο Σολτς προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους, επιχειρώντας να «τσιγκλίσουν» τα αντανακλαστικά του συντηρητικού πολιτικού ακροατηρίου, σκορπίζοντας τον τρόμο της «Αριστερής κατρακύλας».

Οι συντηρητικοί υπονόησαν ότι σε περίπτωση που ο Σολτς συνεργαστεί μαζί τους, η χώρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Το κόμμα της Αριστεράς αναγκάστηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας το σενάριο αυτό διαψευδόταν. Παρόλα αυτά, τα στελέχη των Συντηρητικών συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η είσοδος του κόμματος Αριστερά στην κυβέρνηση θα αποτελέσει πισωγύρισμα για τη χώρα. Επιπλέον, το κόμμα της Μέρκελ επιμένει ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες ως δεύτερο κόμμα. Αυτό ήταν και το βασικό του όπλο, με το οποίο μπόρεσε να μειώσει τη διαφορά.

Όπως και να έχει τα σενάρια είναι πολλά. Αν προηγηθούν οι Σοσιαλοδημοκράτες, αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς. Ενδέχεται να προκύψει και τρικομματική κυβέρνηση, εάν οι δύο δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναμένονται διεργασίες ώστε να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Για την Ελλάδα αυτό θα αποτελούσε το καλύτερο σενάριο, ειδικά αν στη συγκυβέρνηση έμπαινε και το κόμμα της Αριστεράς. Οι Πράσινοι έχουν την πιο φιλελληνική ατζέντα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο μεταναστευτικό, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδος και για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Την ίδια θέση έχει και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο επανέφερε φέτος για άλλη μια φορά το θέμα προς συζήτηση στη γερμανική βουλή.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο protothema