Στη «μάχη» κατά της κλιματικής αλλαγής ετοιμάζεται να μπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της, ώστε να πιέσει προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και πώς θα το κάνει αυτό;

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έγραψε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή», μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου στο μερίδιο περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εκδίδονται από εταιρείες με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα και τα οποία γίνονται αποδεκτά από τις τράπεζες ως εγγυήσεις για τη παροχή χρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ, παράλληλα, αναμένεται να καθιερώσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την κλιματική αλλαγή ως ένα νέο κριτήριο επιλεξιμότητας για εγγυήσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δε, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραχώρησε επιπλέον εξουσίες στον τραπεζικό επόπτη, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητές του ώστε να λαμβάνει υπόψη και τα ρίσκα, τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ή τα ψηφιακά assets.

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι η ΕΚΤ να είναι σε θέση να ελέγχει το πώς οι τράπεζες θα συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα μέσα στις επόμενες 10ετίες.

«Θα πρέπει να έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα αρχίσει να επηρεάζει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμα

Tι φόρο θα πληρώσουν τελικά οι επαγγελματίες ανά κλάδο το 2024 

Fast track ξεμπλοκάρισμα επικουρικών έως τον Φεβρουάριο 

Στεγαστική Κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – Η διαθεσιμότητα οικογενειακής κατοικίας στην Αττική (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ