Μετά τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την αντίδραση του Ισραήλ οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Οι υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος έχουν πολλαπλασιάσει τις βάρδιες των στελεχών τους και οι αστυνομικοί αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι κύκλοι τζιχαντιστών ειδικότερα βρίσκονται υπό αυξημένη παρακολούθηση. Είναι σαφές, και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ότι η υπόθεση της Παλαιστίνης έχει αντίκτυπο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όταν πρόκειται για θέματα κατοχής των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ και για την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος εμφανίζεται ενωμένος.

Κι αυτό φαίνεται και στις διαδηλώσεις, όπου πολίτες από διαφορετική χώρα και καταγωγή, κατεβαίνουν μαζί με παλαιστινιακές σημαίες για να διαδηλώσουν, όπως φάνηκε σε υπερθετικό βαθμό πρόσφατα στο Λονδίνο με 300.000 διαδηλωτές. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο νεαρών ανηλίκων φερόμενων ως τζιχαντιστών, ηλικίας 15 και 16 χρονών με τη κατηγορία ότι σχεδίαζαν και προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά ή σε συναγωγή στην Κολωνία με χρήση εκρηκτικού μηχανισμού ή φορτηγάκι.

Η επίθεση θα γίνονταν πιθανότατα την 1η Δεκεμβρίου. Ο 16χρονος Ρώσος συνελήφθη στο Βρανδεμβούργο και ο 15χρονος στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία.

Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν με τον υπαρχηγό του Αλ Ζαουάχρι Εικόνα: AUSAF Newspaper/EPA/picture alliance/dpa

Σύμφωνα με ανάλυση γερμανικών υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από υποστηρικτικές της Χαμάς ή της φιλοϊρανικής Χεζμπόλαχ, που μάλλον διστάζουν να κάνουν ανοιχτές και δημόσιες δηλώσεις και εκδηλώσεις, αλλά από τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα τέτοιων οργανώσεων είναι ότι καταφέρνουν να υποκινήσουν περισσότερο νέους ανθρώπους εμφανίζοντας ως πειστήρια για την υποτιθέμενη στρατηγική της Δύσης κατά των μουσουλμάνων τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών και την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών σε μια εποχή που, όπως οι ίδιες τουλάχιστον παραδέχονται, βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση σε άλλους τομείς. Ο αριθμός των αξιόποινων πράξεων με πολιτικά κίνητρα αυξήθηκε πέρυσι για 4η συνεχή φορά και έφθασε σε νέο ρεκόρ. Επιδρομές και συλλήψεις στο περιβάλλον των ακροδεξιών “Πολιτών του Ράιχ” και έρευνες βίαιων ακροδεξιών εξτρεμιστών είναι μόνο δύο παραδείγματα των όσων απασχολεί αυτή τη στιγμή τους υπεύθυνους της συνταγματικής προστασίας της χώρας και τμήματα της αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle