Ευρώπη

Η περίπτωση της Πορτογαλίας: Από την κρίση και την προσαρμογή στην βιώσιμη ανάπτυξη

  • newsroom


Το χρονικό της κρίσης στην Πορτογαλία ανέλυσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Για εύλογες συγκρίσεις με την περίπτωση της Ελλάδας έκανε λόγο ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC συστήνοντας στο ακροατήριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών τον Dr. Carlos Costa, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Costa, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές, έκανε μία σύντομη αναφορά στην κατάσταση ανάκαμψης και ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας.

Όπως τόνισε, ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον πιο δυνατός ενώ έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πολλαπλά σφάλματα από πολλούς συντελεστές που έγιναν από το 1995 έως το 2007 αλλά και την αντίδραση των κεφαλαιακών αγορών κατά την είσοδο της χώρας στην ενιαία αγορά.

Όπως εξήγησε, υπήρξε μεγάλη αύξηση του χρέους και στον εταιρικό τομέα, με αποτέλεσμα οι κλάδοι να έχουν υψηλό ποσοστό χρέους. Γιατί; Αρχικά, λόγω οικονομικής κατάστασης της εποχής, αφού δεν ήταν εύκολο να εξασφαλίσει κανείς χρηματοδότηση («ήταν πιο φτηνό να δημιουργήσει κανείς χρέη» τόνισε χαρακτηριστικά). Στον εταιρικό τομέα υπήρξε αύξηση της απευθείας δραστηριότητας που αντιδρούσε στις ανάγκες του κράτους αλλά και μόχλευση στους άλλους τομείς των μη εμπορεύσιμων τομέων. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση του χρέους και μείωση στο εσωτερικό, όπου εκεί ενώ η αποταμίευση εσωτερικά μειωνόταν, ο εταιρικός τομέας δεν αύξανε τις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησής του.

Όπως ανέφερε ο κ. Costa, υπήρξαν χώρες, των οποίων το χρέος βρισκόταν πολύ υψηλά και υπήρχε δυσαναλογία χρηματοδότης από το εξωτερικό και χρήσης πόρων.

Συνέκρινε την περίπτωση Πορτογαλίας με εκείνη της Ιρλανδίας, λέγοντας πως η μεν πρώτη ξεκίνησε ως κρίση δημόσιου χρέους, ενώ στην Ιρλανδία η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα και είχε επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας χρειάστηκε να ζητηθεί πρόγραμμα βοήθειας ενώ, όπως υπερθεμάτισε ο κ. Costa, το μνημόνιο ετοιμάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι «έτσι μπορέσαμε να κάνουμε μία συμφωνία προτού φτάσουμε στην παύση πληρωμών και το χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Costa εντόπισε ως βασικούς λόγους της επιτυχίας του προγράμματος αφενός την ανάληψη ευθύνης από τη νέα κυβέρνηση (η οποία ενστερνίστηκε και υλοποίησε το πρόγραμμα που είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη επιχειρησιακή κυβέρνηση), αφετέρου τη «σαφή αποδοχή από το λαό», καθώς υπήρξε η αναγνώριση πως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Όπως εξήγησε, προέκυψαν δυσκολίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που δεν ήταν πρόθυμα να πληρώσουν το τίμημα της προσαρμογής – αλλά κι αυτό ήταν κάτι που ξεπεράστηκε.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

Απόρρητο Απόρρητο