Αλλη μια δραματική νύχτα έζησε το Κίεβο καθώς οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας ήταν συνεχείς. Ανηλέες σφυροκόπημα και στη Μαριούπολη, ενώ, όπως δήλωσε ο Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Εκρήξεις ακουστήκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην πόλη Μπρόβαρι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν το φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας Κάνιβ, 150 χλμ νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για να αποχωρήσουν οι άμαχοι δεν εφαρμόστηκε ποτέ και από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε και πάλι το σφυροκόπημα της πόλης στην οποία διαβιούν 100.000 Έλληνες ομογενείς.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός με τους Βρετανούς να επισημαίνουν ότι η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αναδιατάξει η Ρωσία τις δυνάμεις της.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων η Μαριούπολη

Από τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου η Μαριούπολη βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονατσένκοφ..

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται ενώ αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των εκπροσώπων της ομογένειας ότι ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.

Ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλώβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.

Σε απόσταση 22 χλμ από το κέντρο του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις

Η ρωσική τανάλια σφίγγει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και βέβαια στο Κίεβο όπου ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος και ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η προσπάθεια τους να αποκλείσουν από τη Μαύρη θάλασσα την Ουκρανία.

Δραματική η κατάσταση σε Χερσώνα και Χάρκοβο

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στη νότια πόλη Χερσώνα, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν βρίσκονται πλέον μέσα στην πόλη.

«Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολικάγεφ στο CNN.

«Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς την πόλη Νικολάεφ», συνέχισε.

Όσον αφορά στο Χάρκοβο, η  βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι η πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

Στην Οδησσό, οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από τα ρωσικά πλοία, σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, ενώ στους δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα

Νεκροί τουλάχιστον 350 άμαχοι

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε πολλές κατευθύνσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι ελέγχουν μόνο ένα «μικρό τμήμα» της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άλλαξε τακτική και κυνηγά αμάχους αφού συνάντησε ισχυρή ουκρανική αντίσταση, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε τα ρωσικά σχέδια για εισβολή σε μεγάλες πόλεις και ταχεία ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο τελευταίος συνέχισε να αψηφά τη Μόσχα και είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αντεπίθεση γύρω από το Χάρκιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, τόπος μερικών από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος συνεχίζει να βομβαρδίζει έντονα τα περίχωρα του Κιέβου στα βορειοδυτικά και ιδιαίτερα από τα ανατολικά, κατέλαβε την Παρασκευή τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίγια, όπου χτυπήματα του πυροβολικού του, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν μια πυρκαγιά -για την οποία η Μόσχα αρνείται ότι είναι η υπαίτια. Αυτό εκτόξευσε τους φόβους για ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες.

Ο Κουλέμπα είπε ότι ελπίζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον Μπλίνκεν να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας ότι μεταξύ άλλων ζήτησε να επιβληθούν και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στην Αμερικανική Γερουσία επανέλαβε το αίτημά του να σταλούν στη χώρα του μαχητικά ρωσικής κατασκευής.

«Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να τα πιλοτάρουν, όμως προφανώς οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. «Ας τους δώσουμε όλα τα αεροπλάνα και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται», συνέχισε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι χθες Σάββατο είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ανατολικού τύπου από την Πολωνία. Πρόκειται για παλαιού τύπου Μιγκ, τα οποία διαθέτει η Πολωνία και είναι πιθανό να τα στείλει στη γειτονική Ουκρανία για την ενίσχυσή της άμυνάς της.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Τέλος ο Ουκρανός πρόεδρος με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από το γραφείο του στο Κίεβο ζήτησε από τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να μάχονται για την ελευθερία τους και να περάσουν στην αντεπίθεση.  Ο Ζελένσκυ  έστειλε μήνυμα και τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς τους οποίους κάλεσε να μην πιστεύουν τη ρωσαική προπαγάνδα και να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.  Όπως είπε το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ
είναι προσωρινά κατεχόμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρωσικά ΜΜΕ το βράδυ του Σαββάτου συνεχίζοντας τον επικοινωνιακό πόλεμο ανέφεραν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται αγκαλιά με το Κίεβο.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσία: «Στον αέρα» η αποπληρωμή $30 δισ ρωσικών ομολόγων λόγω των κυρώσεων

Οι Νιάρχοι, ο Αμπράμοβιτς και το deal για το Chateau De La Croe

Πλειστηριασμοί: Αυτή τη ΔΟΥ…ποιος θα την πάρει;