Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί να επεκτείνει τις κυρώσεις στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα, οι υπουργοί υιοθέτησαν μια ισχυρή στάση, ζητώντας από όλους τους παράγοντες στην περιοχή να απομακρυνθούν από την άβυσσο, προκειμένου να μην πέσουν σε αυτήν» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που συγκλήθηκε για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της ιρανικής επίθεσης.

Ο Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βρεθεί σε «πλήρη πόλεμο» εάν κάθε εξέλιξη στην τρέχουσα κρίση ακολουθείται από κλιμάκωση.

Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετά μέλη της ΕΕ πρότειναν την επέκταση ενός καθεστώτος κυρώσεων που αποσκοπεί στον περιορισμό της προμήθειας ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Η Γερμανία, η Γαλλία και αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημοσίως μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με το Reuters. Ο Μπορέλ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση και ότι οι διπλωμάτες θα την επεξεργαστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να τη συζητήσουν εκ νέου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Υπογράμμισε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι το σώμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση μόνο εάν μια εθνική αρχή της ΕΕ διαπίστωνε ότι η ομάδα είχε εμπλακεί σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Είπε ότι η ΕΕ δεν γνωρίζει καμία τέτοια περίπτωση, αλλά θα ζητήσει από τη διπλωματική υπηρεσία της να εξετάσει εκ νέου το θέμα.

Τέλος, τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί της ΕΕ των 27 χωρών καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων – Απειλή τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή (tweets)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ