Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει την Κυριακή διπλές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα δώσουν μία ιδέα για την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία.

Το παιγνίδι είναι μεγάλο για τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ που κυβερνά από το 2018 επικεφαλής συνασπισμού με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Από τις 12 περιφέρειες (από τις 17 συνολικά) της χώρας που θα εκλέξουν την Κυριακή το τοπικό τους κοινοβούλιο και την κυβέρνησή τους, 10 κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είτε απευθείας είτε ως μέλος συνασπισμού.

Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις διαθέτουν τεράστιες εξουσίες, κυρίως στους τομείς της Υγείας και την Εκπαίδευσης, οι περιφέρειες που κυβερνώνται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έγιναν πολύτιμοι σύμμαχοι του Πέδρο Σάντσεθ τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά την διάρκεια της κρίσης της Covid-19.

Ομως, οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δείξουν «μία στροφή προς τα δεξιά», το μέγεθος της οποίας μπορεί να αποτελέσει πρόκριμμα για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, εκτιμά ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης. Η ακριβής ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, που πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους, δεν έχει ακόμη ορισθεί.

«Απομένουν πέντε μέρες μέχρι τις εκλογές», είπε χθες ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, «και μόνο ψηφίζοντας PP μπορούμε να αρχίσουμε να γυρίζουμε την σελίδα του “σαντσισμού”.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ζήτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα σε δολάριο για να αποφύγει κίνδυνο χρεοκοπίας

Πώς να αποφύγετε τον φόρο από τα «φέσια» στα ενοίκια

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ