Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε απόγνωση τους μελισσοκόμους της Τουρκίας.  Ο 61χρονος Αχμέτ είναι μελισσοκόμος και διατηρεί τις μέλισσες του βρίσκονται στα βουνά της Αττάλειας. Δείχνει προς την κατεύθυνση των καμένων βουνών: «Δεν ξέρω τι να κάνω με τα μελίσσια, νιώθω χαμένος, λέει. Η Μαρμαρίδα θα ήταν μια εναλλακτική λύση, αλλά και εκεί κάηκαν. Υπάρχουν επίσης πολλοί μελισσοκόμοι εκεί. Αυτή είναι μια σημαντική πηγή εσόδων. Όλη η περιοχή ζει από τις μέλισσες, ή μάλλον, ζούσε από τις μέλισσες».

Οι κάτοικοι θεωρούν τους εμπρησμούς υπεύθυνους

Ακόμα κι αν οι φλόγες δεν κατέστρεψαν τα μελίσσια, καταστράφηκε η τροφή τους, δηλαδή τα δέντρα και οι θάμνοι στην περιοχή. «Δεν θα υπάρχει μέλι προς το παρόν. Πώς να υπάρχει; Άμα δεν υπάρχουν δέντρα, δεν υπάρχει ούτε μέλι του δάσους», λέει και πάλι ο Άχμετ. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τους άνδρες στο καφενείο του χωριού είναι η αιτία των πυρκαγιών.

«Η κλιματική αλλαγή παίζει σίγουρα έναν ρόλο, αλλά πιστεύουμε περισσότερο ότι οι εμπρησμοί βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές», λένε. Ο ερευνητής για το κλίμα Οζάν Μερτ Γκετύρκ εξηγεί από την άλλη πλευρά ότι η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο πάνω απ ‘όλα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο ίδιος κάνει διακοπές στην περιοχή και το γνωρίζει καλά: «Αυτά τα έντονα κύματα καύσωνα σε διάστημα 10, 15 ημερών δεν υπήρχαν εδώ πριν. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένα κύμα καύσωνα με 45 βαθμούς το 2000, αυτό ήταν ρεκόρ εδώ. Αλλά αυτό κράτησε μόνο 1 ή 2 ημέρες. Τώρα κρατάει τόσες μέρες. Όλα ξεραίνονται. Μια φλόγα και όλα μπορούν να καούν», τονίζει.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle