Να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας καλεί την Ελλάδα και άλλες χώρες η Κομισιόν, με προειδοποιητική επιστολή της.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).

Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας.

Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο 2021 ήταν η πιο πρόσφατη απόδειξη της σημασίας που έχουν η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας για την προστασία της ζωής, των μέσων διαβίωσης και του περιβάλλοντος.

Τα κράτη – μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας.

Η προθεσμία για την ενημέρωση της Κομισιόν σχετικά με την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών, έληξε τον Μάρτιο 2020. Δεδομένου ότι δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία από την Ελλάδα και τα άλλα έξι κράτη – μέλη, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές.

Τα εν λόγω κράτη – μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να άρουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Κομισιόν, διαφορετικά εκείνη μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για τους κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καλώντας την να κοινοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο μετέφερε στο εθνικό Δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας

Οι κανόνες αυτοί, μαζί με την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη δυνατότητα μετατροπής των όπλων συναγερμού και σηματοδοσίας, τα οποία πυροδοτούν μόνον αβολίδωτα φυσίγγια ή ερεθιστικές ουσίες, σε φονικά πυροβόλα όπλα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί των τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων της διαδικασίας ελέγχου της συμμόρφωσης και της ανάγκης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να μεταφέρουν στο εθνικό τους Δίκαιο τους κανόνες για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας έως τις 17 Ιανουαρίου 2020.

Η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Μάιο 2020. Μετά τη σημερινή αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή τους, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τέλος του 2022 μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

Έρευνα: Γιατί σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν νικοτίνη στα χέρια τους

Ισπανία: Αυξάνεται στα 1.167 ευρώ ο κατώτατος μισθός