Ευρώπη

Κορωνοϊός: Αντιδρά η Γαλλία μετά την επιβολή διασυνοριακών περιορισμών από τη Γερμανία

  • newsroom


Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες, ώστε να μην κλείσουν τα σύνορα για τους 16.000 διασυνοριακούς εργαζόμενους

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους προγραμματισμένους διασυνοριακούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε σήμερα (28/2) το Βερολίνο, λόγω της ανησυχίας για την εξάπλωση κρουσμάτων κορωνοϊού στη γαλλική περιοχή Μοζέλ.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch χαρακτήρισε σήμερα τη Μοζέλ περιοχή ανησυχίας, εξαιτίας της εξάπλωσης κρουσμάτων της αφρικανικής μετάλλαξης.

Η ανακοίνωση οδήγησε το Βερολίνο στην απόφαση να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την περιοχή της Μοζέλ, που θα ισχύουν από την Τρίτη.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες ανάμεσα στη Μοζέλ και τα γερμανικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ θα διακοπούν και οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν σε αυτά με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, η αστυνομία δεν θα επιτηρεί με συνοριακούς ελέγχους, αλλά θα προβαίνει σε τυχαίους ελέγχους.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι λυπάται για την απόφαση των γερμανικών αρχών.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις γερμανικές αρχές, που μόλις κατέταξαν τη Μοζέλ σε ζώνη όπου κυκλοφορούν τα πολύ μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι σχεδόν θα κλείσει το σύνορο και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε για τους 16.000 (διασυνοριακούς) εργαζόμενους στη Μοζέλ […] Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα κατά το δυνατόν», είπε ο υπουργός.

Η Γερμανία έχει ήδη σε ισχύ συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχία και την Αυστρία και προσπαθούσε να αποφύγει περιορισμούς στο σύνορό της με τη Γαλλία.

Μακρόν: Τα σύνορα να μείνουν ανοιχτά

Σύμφωνα με τον Μπον, τα μέτρα που συζητώνται με τη γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνουν την πιθανότητα να απαιτείται από όσους περνούν το σύνορο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ των τελευταίων δύο ή τριών ημερών, αντί του τελευταίου 24ώρου, και όπως είπε η συζήτηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους περιορισμούς τοπικά, σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια στα νότια.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επαναλάβει ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ πέρυσι συγκρούστηκε με τη Γερμανία μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο από το Βερολίνο του συνόρου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο: Λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις το 2020 παρά την κρίση

Μαρία Μαυρουδή: Ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τη ναυτασφάλιση

CALPAK: Το πρώτο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο είναι γεγονός

 

Απόρρητο Απόρρητο